Заразата започва от листата

Картофената мана е най-опасната болест по надземните части на доматите, а също и при картофитке. Особено силно се развива при хладно и влажно време. Най-благоприятните условия за заразяване на растенията са тихи валежи в продължение на 2 дни, наличие на роса, мъгла или ръмеж, относителна влажност на въздуха над 75% и температура в интервала от 12 до 25 градуса. Поради времето и интензивните валежи през тези дни няма как болестта да подмине зеленчуковите растения. Затова правете профилактични прегледи от долната страна на листата.

Признаци на болестта:

* Заразата започва от най-долните листа.

* Петната по листата са воднистозелени, често започват от периферията, нарастват и обхващат по-голямата част от петурата.

* При висока относителна влажност на въздуха петната от долната страна на листата се покриват с фин белезникав налеп от мицела на гъбата.

* Нападнатите листа прегарят и изсъхват.

* По листните и цветни дръжки се появяват сухи кафяви петна, които бързо нарастват и обхващат като пръстен нападнатата част. Оттук патогенът навлиза дълбоко в тъканите и частта над повредата загива.

* По зелените плодове се наблюдават кафяви петна с твърда и сбръчкана повърхност.

Мерки:

Първоначално, когато още няма зараза, могат да се правят предпазни пръскания. За целта се използват контактни фунгициди. По-късно, когато симптомите на болестта се наблюдават по листата, трябва да се третира със системни продукти за растителна защита.

Има множество фунгициди, които са одобрени за борба с картофената мана, а също и такива, които имат действие срещу алтернарията – друга много сериозна болест, която напада домати и картофи.

Картофите също трябва се опазят от маната
Картофите също трябва се опазят от маната