Излишното тегло може да причини много здравословни проблеми, включително диабет, сърдечни заболявания и болезнен артрит

В битката със закръглеността се сражават не само хората, но и кучетата. Ако домашният ви любимец изглежда малко по-пухкаво от обикновено, това всъщност е доста често срещано.

Но трябва да имате предвид, че излишните килограми могат да нанесат доста голяма вреда и да спомогнат за развиване на здравословни проблеми, свързани със затлъстяването. Те включват:

* диабет;

* кожни проблеми;

* сърдечни проблеми;

* проблеми със ставите;

* заболяване на бъбреците;

* кучешки артрит;

* някои видове рак;

* чернодробни проблеми;

* двигателни проблеми;

* проблеми с дишането;

* високо кръвно налягане.

Чудите се как да разберете дали любимецът ви е дебел или с наднормено тегло и трябва да отслабне с няколко килограма? Има някои признаци, които можете да търсите, за да определите дали кучето ви е във форма или как да бъде, за да остане здраво и щастливо през следващите години.

Търсете признаците 

* Формата на тялото: един от най-простите начини да определите дали кучето ви е дебело е да обърнете внимание на формата на тялото. Ако го погледнете отгоре и ви се струва доста закръглено и с овална форма, вероятно любимецът ви е дебел. Ако, от друга страна, забележите, че има дефинирана талия към задната част, тогава вероятно е със здравословно тегло.

* Опипайте ребрата: според специалистите ребрата на вашето куче са основен индикатор за проблеми с теглото. Ако не са изключително изпъкнали и можете лесно да ги напипате, без да се налага да натискате силно, тогава любимецът ви е в добра форма. За кучетата с наднормено тегло е много трудно да напипат ребрата им, защото има твърде много мазнини по пътя.

* Погледнете го отстрани: отпуснатата талия или люлеещият се стомах са друг показателен признак на дебело куче. Когато гледате любимеца си отстрани, потърсете талия, която е леко повдигната, а не просто висяща надолу и с овална форма. Коремът на животното не трябва да е на същото ниво като гърдите и трябва да е прибран.

* Проверете го за мазнини: излишните мазнини по тялото на вашето куче също са основен индикатор за наднормено тегло. Инспектирайте бедрата на любимеца си, докато го галите. Кучетата с наднормено тегло ще имат мазнини в горната част на бедрата си.

* Изследвайте поведението му: кучетата с наднормено тегло обикновено са неактивни. Ако забележите, че вашият любимец е постоянно на дивана, обикновено изглежда, че има проблеми с движението си, с ходенето и дишането по време на разходка, то може би е дебело. Освен това, ако оставяте свободно храна на кучето си през целия ден, това може да насърчи затлъстяването.

Претеглете го 

Най-добрият начин да разберете дали кучето ви е с наднормено тегло или затлъстяване е чрез претегляне при вашия ветеринарен лекар. След това той може да ви каже дали любимецът ви е с наднормено тегло според размера и породата му. Не забравяйте, че здравословното тегло изглежда различно за всяка порода. Например, повечето хрътки трябва да имат видими ребра.

Ветеринарят също така ще разгледа тялото на вашето куче и ще го сравни с таблица за оценка на състоянието, която класира типа на тялото по форма. Обикновено оценките варират от едно до девет, като едно е с много поднормено тегло, а девет е с изключително наднормено. Най-доброто състояние на тялото обикновено се намира между четири и пет.

Разработете план за отслабване 

Ако ветеринарният ви лекар заключи, че кучето ви е с наднормено тегло, ще трябва да започнете план за отслабване. Двете неща, към които трябва да се насочите, са намаляване на приема на калории и увеличаване на времето, в което тренирате кучето си.

Насърчавайте го да спортува, като всеки ден започвате разходки от 10 до 15 минути. Постепенно увеличавайте времето, което прекарвате на разходка, и бързината на разходките до общо 2 часа всеки ден, в зависимост от породата и възрастта на вашето куче. Най-важното е да направите разходките забавни, като похвалите любимеца си за активност и го възнаградите с много внимание.

С помощта на вашия ветеринарен лекар, разработете план за контрол на калориите и порциите. Според специалистите дори само намаляването на количеството храна, което кучето ви яде на ден с около 10%, ще му помогне да отслабне. Може да ви препоръчат храна с високо съдържание на фибри и по-малко калории, която да накара любимеца да се чувства по-сит за по-дълго.

След като знаете точно колко да храните кучето си всеки ден, разделете храненията на сутрешна и вечерна порция. По този начин то няма да огладнее по-късно през деня.

Най-важното е да сведете лакомствата до минимум - те добавят калории. Намаляването на количеството или пълното им премахване от диетата ще помогне на вашето куче да отслабне. Можете също така да допълвате диетата му със здравословни, нискокалорични закуски като задушени или сурови зеленчуци, които са безопасни за кучета като целина, моркови, зелен фасул, броколи и краставици.