Eкипът Bullseye от университета Вагенинген, Нидерландия бе оценен за изпълнението си в четири зададени полеви задачи

В партньорство с DLG Feldtage и тази година, за първи път във виртуален формат на дигиталната платформа на DLG, се проведе 18-тото международно състезание за полеви роботи за студентски отбори.

Общият победител в събитието през 2021 г. е екипът Bullseye от университета Вагенинген, Нидерландия, който бе оценен за изпълнението си в четири зададени полеви задачи, включващи навигация в извити царевични редове, в прави редове с или без липсващи растения, разпознаване на плевели и отпадъци и последващо преместване към края на полето.

Събитието в свободен стил - незадължително събитие, което позволява на студентските отбори да покажат своите инженерни умения, решавайки самостоятелно избрана селскостопанска задача, беше спечелено от екипа Ceres, Университет за приложни науки Мюнстер, със своя робот за събиране на реколтата, който успя да открие и набере тикви.

518 международни зрители се включиха

Събитието привлече 518 зрители от цял свят, включващи не само технически и академични специалисти, инженери, университетски персонал и студенти, но и фермери от редица страни. Участници в индустрията, като продуктови мениджъри, също присъстваха на събитието, за да наблюдават роботите.

Чрез чат на живо зрителите имаха възможността да взаимодействат с 14-те международни екипа от Дания, Германия, Нидерландия, Румъния и Словения, както и с експерти и други зрители.

Награда за сътрудничество за разработване на виртуални царевични полета

Почетната награда за сътрудничество бе присъдена на Kamaro Engineering, студентски инженерен екип за иновативни полеви роботи от Технологичния институт Карлсруе (KIT). Наградата за сътрудничество признава приноса за развитието на виртуалното царевично поле в симулирани среди.

Тази работа включваше писане на код, който точно описва как изглежда растението царевица и други компоненти, както и създаване на реални ефекти като вятър и сенки, за да се въведат редица сценарии на селскостопанските полета, особено разпознаване на плевелите и откриване на препятствия.

Два екипа от таланти в училищна възраст

Тази година два отбора - Carbonite и Camper Robotic, се състояха от деца в училищна възраст с технически таланти съответно от германските градове Хамбург и Юберлинген. Екипът на Camper Robotic е разработил уникален тип „тротинетка“ робот, наречен Field Balancer. Екипът на Carbonite се отличи в няколко задачи, като се класира на трето място като цяло.

Събитие в свободен стил - бъдещи концепции

Задачата за свободен стил в рамките на събитието винаги е акцент на зрителите и предлага прозорец към бъдещето с визуални концепции за полеви приложения, избрани и разработени от самите екипи. Задължителна категория в състезанието, задачата предлага на студентските екипи възможността да покажат своите умения при разработването на решение за практическа полева задача по техен избор.

На тазгодишното събитие задачите по свободен стил бяха представени от учениците като видеоклипове. Те включваха робот за събиране на реколта от Ceres, който печели категорията свободен стил. На второ място, разработено от екипа на FarmBeast, университет Марибор, беше инструмент за пръскане, способен да разпознава плевелите и пръска целево само там, където е необходимо, допринасяйки за защитата на почвата. На трето място беше екипът на Kamaro със своя полеви робот Beteigeuze, представящ се като модулен самоконфигуриращ се полеви робот с множество приставки, включително базирани на ремарке приспособления.

Различни полеви задачи

Международното събитие за полеви роботи е международно състезание, обхващащо различни полеви задачи. Навигиране между извити редове, разпознаване на обекти, които са плевели или просто боклук и картографиране на обектите с помощта на георефериране са част от предизвикателствата, които се решават от полевите роботи с помощта на сензори и алгоритми. Тълкуването на информацията в реално време, като например определянето на това, кое е плевел с помощта на камера, е сложно и изисква много месеци на предварителна разработка.

Допълнителна задача изискваше премахване на плевелите и отпадъците, където е необходим точен софтуерен контрол на задвижващите механизми, които работят с инструмента.

Предизвикателството е да осъзнаем интелигентно данните за деня, което включва робот да интерпретира дадената информация и да вземе оптимални решения. Сложността, ефективността и полезността в селското стопанство бяха ключови критерии за преценка. (БФ)

КОНКУРСЪТ  Общият победител в събитието през 2021 г. е екипът Bullseye от университета Вагенинген, Нидерландия

Общият победител в събитието през 2021 г. е екипът Bullseye от университета Вагенинген, Нидерландия

Конкурсът за полеви роботи, чието начало постави през 2003 г. университетът Вагенинген в Нидерландия, тества новаторската роботика и технологиите за прецизно земеделие в реални условия и дава възможност на младите учени да обменят и развиват своите идеи заедно с връстниците си. Подобно на събитието на място, състезателите във виртуалното събитие имаха възможност да взаимодействат помежду си и с международните зрители. Това взаимодействие е важна част от събитието и им помогна да развият своите концепции

 Първият победител в основната навигационна задача на онлайн международното събитие Field Robot беше Beteigeuze Nova. Те успяха да завършат цялото виртуално поле за 2:22 минути, като само четири растения бяха повредени.
Първият победител в основната навигационна задача на онлайн международното събитие Field Robot беше Beteigeuze Nova. Те успяха да завършат цялото виртуално поле за 2:22 минути, като само четири растения бяха повредени.