Предимствата - точно дозиране на поливната норма, равномерност на поливката и възможност за автоматизация на процеса

Мобилните поливни конструкции в тръбно-ролкови макари за дъждуване са основен вид системи за напояване на големи площи, като те по-скоро са по-подходящи за средномащабни полета. Предимствата на тази технология, доказана от практиката, са точното дозиране на поливната норма, равномерност на поливката и възможност за автоматизация на процеса. Макарите са с висока степен на механизация на поливната дейност. При тях цялата система се премества механизирано, а изключването на работния процес е автоматизирано. Чрез регулиране на скоростта на движение и дъждуване от разпръсквача (водното оръдие) могат да се подават различни поливни норми

в съответствие с потребностите

на отглежданата култура, почвения тип, фазата на развитие и т.н. Използват се най-често за площи от 150 до 2000 дка с царевица, картофи, зеленчуци, овощни градини, ливади с люцерна, цветни градини и др.

Поливната конструкция с ролкова макара е съставена от няколко основни възли (компоненти):

* гъвкав захранващ тръбопровод (полиетиленова тръба);

* барабан, върху който се навива захранващият тръбопровод;

* колесар за цялата конструкция, задвижван от трактор;

* секторен далекоструен дъждовален апарат (разпръсквач);

* механизъм за изтегляне на разпръсквача с колесаря.

Обикновено дължината на захранващия тръбопровод варира в широки граници от 100 до 700 м, като има и такива с по-малки размери.

Произвеждат се в последно време и по-мощни - с дължина на маркуча до 850 м. Машината се окомплектова с помпа, чрез която да се подава водата към разпръсквача, малък бензинов или дизелов двигател за навиване на захранващия тръбопровод и задвижване на хидравликата на машината. В съвременните модели има

компютър за прецизно регулиране

на скоростта на навиване на тръбата, има и устройство за свързване на разпръсквача с хидрант от водонапорната мрежа.

Поливната макара се изтегля и позиционира до полето, което ще се полива от трактор с мощност не повече от 100 к.с. След като се позиционира, т.е. се хоризонтира и застопори чрез опорните лапи в работния сектор, машината се свързва с напорната мрежа (хидрант или помпа). Барабанът с разпръскващата глава се завърта по посока на редовете, а тракторът изтегля маркуча с разпръсквача до края на полето, където ще стартира поливката. При пускане на машината барабанът започва да издърпва и навива тръбопровода с предварително зададена ниска скорост, като изтегля разпръсквача към машината.

Задвижването на барабана и регулирането на въртенето при стандартно оборудваните машини

става по хидравличен път

Част от водата, която постъпва от напорната мрежа се отклонява през хидромотор, който посредством редуктор задвижва барабана. След като разпръсквачът достигне машината, навиването спира, поливането също, докато машината бъде разположена на следващата поливна позиция.

Когато фермерът избира за своите нужди тръбно-ролкова макара трябва да преценява множество фактори, за да се снабди с най-подходящата за неговите полета, мащаби и култури машина. Трябва да се вземат предвид особеностите на терена и почвата, неговия релеф и форма. В общата оценка се включва и времето за поливане на база едно денонощие при съответни параметри: диаметър на маркуча и на дюзите, налягане на водата в системата и при разпръсквача. Към това се прибавят и данните за времето на позициониране на конструкцията (обикновено между 30 и 60 мин.), консумацията на вода (приблизително от 15 до 100 и повече куб.м. на час) и скоростта на изтеглянето на маркуча. Независимо дали е овощна градина, ливада, нива за зърнени култури или зеленчукова площ, или полета с картофи, цвекло или царевица, казват специалистите, за фермера са нужни такива машини

с опростени иновативни решения

в експлоатацията им. Те се характеризират със своята мобилност, надеждност, продуктивност, особена здравина и сравнително поносима цена. Очевидно, последното условие е твърде важно за инвестицията, която сега би се ориентирала към финансови средства от мярка 4.1.

При избора на дъждовална машина от този тип, възниква и друг, по-различен проблем - разнообразието от модели на „макари“ е значително, което усложнява нещата. Екипът на в.“Български фермер“ се убеди в това при експертната си обиколка на БАТА Агро 2021. Отбелязахме наличието на множество интересни предложения от дилъри на европейски и световни производители на такава специализирана агротехника. Добра възможност за фермера са иновативните мобилни поливни конструкции в тръбно-ролкови макари на германския бранд Beinlich установяват референтни показатели в напоителната индустрия при обработка на средни и големи площи. Мощното дъждовално оръдие на модела 3500 Super, серия Monsun, изпраща водата на разстояние над 100 м, дюзите му с диаметър O 20 - O 34 мм осигуряват прецизно и точно дъждуване. Тръбният маркуч с дължина 750 м и диаметър O 135 мм позволява напояване с висока ефективност с консумация на вода от около 120 куб.м./час. Конструкторите са вложили в „пръскачката“ освен голям дебит и възможности за управление и намаляване на налягането в маркуча, както и за увеличение на зоните за напояване. Т.е. по формулата

„да пестим време и енергия“

Напоителните машини от серията Monsun са с модерно двуосно или триосно шаси и електронен контрол върху прибирането на маркуча. Дъждовалното устройство лесно се адаптира към изискванията на напояваните площи и култури. Независимо дали това е овощен масив, зърнени култури, зеленчукова градина, ливада или по-големи полета с картофи, цвекло, царевица. Характеризират се с висок коефициент на надеждност и особена здравина. 3500 Super са снабдени с хидравлично устройство за повдигане на макарата, с ръчна помпа и контролен клапан. Към това се прибавят: турбина със свободно колело, монтирана отпред, задвижване чрез външно барабанно колело от двете страни и спирачка за барабаните и за свободното движение. В този комплект влиза още водомер и манометър за налягането, което се контролира, за да се избегне свръхналягане, механично направляващо рамо за позициониране на тръбите.

С не по-малка ефективност работят и дъждовалните мобилни поливни системи на фирмата Marani. Те обичайно имат диаметър на тръбата от O 60 до O 140 мм и диаметър на дюзата на разпръсквача от 14 до 36 мм. Marani ролково-тръбните машини, снабдени с компютър, консумират от 15 до 98 куб.м. вода на час. При тях разстоянието, до което достига водата е от 50 до 95 м. Дължината на маркуча може да достигне

при най-мощния модел R2-27 до 850 м

и при най-малката серия SERIE GT - от 130 до 230 м. Макарата, вариант R2-27, е снабдена с 4-колесно шаси, с хидравлично повдигащо устройство на количката и хидравлика за въртене на разпръсквача с 4-степенна скоростна кутия и система за прикачване към трактора.

В световното производство на иригационна техника свое съществено място заемат и немалко американски компании. Фирмата ATS irrigation от САЩ предлага продуктивни, удобни тръбно-ролкови макари, които „умеят“ да поливат и в кръг. Те са с доказана от практиката лекота на използване и преносимост, особено когато става дума за иригация на

полета с неправилна форма

или терени с едни или други препятствия в тях. Работят с разпръсквач с 4 дюзи на разстояние до 200 м, на което „изстрелват“ водата. Монтирани са на шаси, което разрешава макарите безпрепятствено да бъдат разполагани, където е необходимо, въпреки сложния характер на терена. Използват се най-добре в зони, които не могат да се напояват по друг начин поради канавки, електропроводи, дървета, сгради и др. След като работят за определен период от време, конструкцията се премества без затруднения в друга територия с помощта на тракторна тяга с мощност до 100 к.с. Маркучите с дължина до 300 м се задвижват от водни турбини или двигатели на макарата, които ги изтеглят и навиват на барабаните.

Скоростта на прибиране
може да се регулира,

за да се подават различни количества вода на полето. Специалният Aqua компютър за прецизно задаване на параметрите за напояване осигурява пълноценно оросяване на поливаните площи.

Друг американски производител на мобилни напоителни системи е фирмата Kifco Water-Reels, чиято продукция има твърде разнообразно приложение. Водните макари Kifco 700 напояват от 1.4 до 3.2 акра на заход. Могат да работят автоматично, без надзор и се изключват сами, без участието на оператора в края на поливния процес в овощни и зеленчукови градини, разсадници, стадиони и др. Те са отличен инструмент за полета, където централни оси не са осъществими т.е. полезни са за труднодостъпни места. Kifco предлага и линия Ag-Rain Water-Reels за по-мащабно напояване на площи, заети с царевица, ливади с люцерна, пасища, картофи, моркови и други редови култури. 

В серията Monsun има електронен контрол върху прибирането на маркуча
В серията Monsun има електронен контрол върху прибирането на маркуча
Най-малката серия GT на Marani е с маркуч от 130 до 230 м
Най-малката серия GT на Marani е с маркуч от 130 до 230 м
ATS R2-27 работят на терени с препятствия в тях
ATS R2-27 работят на терени с препятствия в тях
Kifco 700 полива цветна градина
Kifco 700 полива цветна градина