През 2020 г. в ЕС площите са с 18% повече – 20% за зърно и 12% за изхранване на животни и птици

В Европа производството на сорго заема над половин милион хектара. Русия се позиционира с най-голяма площ, следвана от Франция, където през 2020 г. е имало 122 000 хектара с фуражната култура. Париж е и с най-силна динамика в производството на сорго с особено мощна възходяща тенденция през последната три години, информира FEFAC (Федерация на европейските производители на фураж)

Беше ли соргото пренебрегнато досега като фураж

През последните няколко години соргото непрекъснато е подобрявано генетично. Водещата Европейска програма за създаване на сортове сорго (Eurosorgho) обяви резултатите от изследванията си, които доказват разнообразния и високоефективен диапазон на соргото не само като зърно, но и като фуражна култура. В потвърждение на това е оценката на фермер-животновъд, заложил на изхранването със сорго. Вече 3 години Ференц Куруч отглежда 130 000 свине и обработва 3200 хектара земя, разделени между Румъния и Унгария. Той решава и включва производството на сорго в ротацията на културите, които отглежда, по агрономически причини. Най-важната е, че

соргото позволява отглеждането на земя с нисък потенциал.

Още с първата реколта много бързо фермерът оценява всички хранителни качества на соргото при изхранване на свинете във фермата си. Във фуражните дажби на 130 000 прасета той заменя царевицата със сорго, защото то има почти същия хранителен състав като "царицата" на фуражите. Характеристиките му са за малко по-високо ниво в аминокиселините и малко по-ниско в енергийно отношение. За свиневъда изборът на сорго е икономически изгоден.

Фуражното сорго е перфектната въглехидратна силажна култура. Вече е изключително търсена в животновъдството и птицевъдството. Това обяснява и фактът, че през последните години към царевицата, пшеницата и ечемика, които са основни компоненти при производството на комбинираните смески за свине, се добавя и соргото.

Зърнените култури са основният източник на енергия при храненето на свинете. От общото количество на изхранваните фуражи те представляват 70-80% и осигуряват около 90% от енергията, 70-75% от протеина и 50-60% от лизина в смеските. Съставът и хранителната им стойност до голяма степен се определят от вида, сорта, условията и технологията на отглеждане, време на прибиране, продължителност и начин на съхраняване и др.

Голямото предимство на соргото е

отглеждането му в засушливи райони.

и без напояване. Поради голямата сухоустойчивос, в райони с високи температури и малко валежи, соргото е много по-сигурна култура от царевицата и дава по-високи добиви. При неполивни условия от него се получават 600-800 кг зърно от декар, а при поливни - 900 кг. Като се имат предвид засушаванията през последните години и прогнозите, че те могат да продължат, отглеждането на сорго за зърно и включването му в смеските и дажбите за свине, говеда и птици заслужава по-голямо внимание. По тази причина през последните години то е обект на значителни изследвания.

Защо соргото е пълноценна храна

И то за всички видове животни и домашни птици. По обобщени данни в 1 кг от него се съдържат 13,96 МДж обменна енергия, 96 г суров протеин, 2,34 г лизин, 0,44-0,50 г калций и 2,96-5,50 г фосфор. Съдържанието на протеин и влакнини е по-високо от това на царевицата, а на мазнини по-малко. В сравнение с царевицата, която има 3603 ккалl/кг,

соргото съдържа повече смилаема енергия - 3941 ккал/кг

По количество на аминокиселините не отстъпва много на царевицата, но има по-малко лизин. Няма каротин и е богато на оксиданти и витамини. По съдържание на минерални вещества не се различава много от останалите житни култури. Но като цяло те не са достатъчни да задоволят нуждите на прасетата от тях.

Сортовете с кафяв цвят на зърното имат горчив вкус и сравнително голямо количество феноли и танини. Отглежданите съвременни фуражни хибриди са със светъл цвят и не съдържат феноли и танини.
Сортовете сорго без танин могат да се включват неограничено в дажбата на свинете, а с танин се дават до 20% при малките и до 40% при възрастните и свинете за угояване.

Приложение в секторите

* При подрастващи прасета: Смилаемата енергия на соргото е относително висока. В резултат на това е много подходяща суровина за хранене на прасета и може да съставлява до 25-30% от дажбата.

* Вместо царевица на свинете: Тегловното заместване на 50 и 75% от царевицата със сорго в смеските за угоявани свине, балансирани по съдържание на обменна енергия, протеин и лизин, не оказва съществено влияние върху приемането на фуража и разхода на смески и хранителни вещества за създаването на 1 кг прираст

* Соргото в дажбите на домашните птици: Средната енергийна стойност е 3 730 kcal/kg DM, с променливо включване в дажбата: 15% средно (всички видове и етапи на растеж заедно) и до 40%.

* При крави соргото може да се използва в състава на енергийни концентрати за допълване на фуражи и източници на азот.

 През 2020 г. в Европа производството на сорго надхвърля половин милион хектара.
През 2020 г. в Европа производството на сорго надхвърля половин милион хектара.
 Соргото е пълноценна храна за всички видове животни и домашни птици.
Соргото е пълноценна храна за всички видове животни и домашни птици.