Това е най-сигурният начин водата да стигне до растенията в точния момент

За всяко по-жежко лято напояването е най-важно, за да приберем хубави плодове и зеленчуци.

Да не говорим, че все по-често агрометеоролозите ни предупреждават да очакваме летни горещи периоди с рязко повишаване на температурите до критични стойности.

Капковото напояване безспорно е най-перспективният начин за доставка на вода до земеделските култури в двора или на вилата.

Това е особено важно за места, които обикновено посещаваме в края на седмицата, а в тях сме заложили на очаквани вкусни домашни зеленчуци, овошки и грозде.

Важно е да знаем:

* При този вид поливане загубите на вода са най-минимални. Това е така, защото водата се доставя на точното място в необходимото количество и в най-подходящия период за развитие на културите в градината. По този начин и почвената влага се усвоява най-пълно от растенията, които отглеждаме, защото е около кореновата им система.

* Другото голямо предимство на капковото поливане е работата при ниско налягане на водата. Според агрономи и хидромелиоратори необходимото налягане в повечето случаи е в рамките на 0,9 - 1,5 атмосфери.

* На трето място направата на подобна инсталация е по силите на почти всеки по-грамотен технически собственик, а вече не би струвало скъпо някой да му я монтира. Още през първата година тя ще се изплати с икономията на вода и получената в повече продукция.
Поддържането на капковата дворна система въобще не е трудно и сложно. Така че предимствата са доста и безспорни.

Предимствата на капковото поливане отдавна са доказани при всички видове култури в двора
Предимствата на капковото поливане отдавна са доказани при всички видове култури в двора