Зелената операция е твърде чувствителна тема за стопаните и това е обяснимо. Те трудно я правят, дори и да разбират, че тя се налага, защото зърната на гроздето все едно се откъсват от сърцето им.
Но тази зелена резитба би трябвало да се прилага в определени моменти при някои десертни сортове, защото в последствие оказва благоприятно влияние върху качеството на гроздето.
Извършва се след прецъфтяването, във фаза грахово зърно. Отстраняват се част от кордоните с гроздове, предимно по-малките и недоразвитите.
Когато се наложи прореждане на зърната, тогава пък е редно да се отстраняват неоплодените, дребните и недоразвитите, както и върхът на грозда, в който зърната са видимо по-слабо оформени.
Прореждането на листата пък се препоръчва в години с влажно и дъждовно лято, както и наесен по време на узряване на гроздето.
В тези случаи се отстраняват първите 5-6 листа в основата на летораслите в зоната на гроздовете.
Коментари