Ако забележите изресяване при образуването на зърната, трябва да вземете мерки. Най-често се прибягва до прещипване на върховете на летораслите.

През юни може да се наложи и колтучене на филизите, които се развиват в пазвите на листата. За целта първо трябва да се уверите, че лозите са достатъчно натоварени с гроздове. Ако това е така, смело премахвайте колтуците, защото те ползват хранителните вещества на лозата и я изтощават. Към колтуците обаче трябва да се подхожда внимателно, тъй като те могат да останат и резервен вариант за получаване на реколта, ако градушка удари насаждението. В случай, че лозата има слабо плододаване, върху лакомците може да се развият гроздове, което да помогне на добива.

Към т.нар. колтучене се прибягва, когато лозите се развиват много буйно и колтуците причиняват зашумяване, което пречи на опрашването или на зреенето. Но и тогава те не бива да се премахват напълно, а да им се запазят по 3-5 листа.

Цялостното им премахване е полезна практика при буйно растящите асми, ако много засенчват гроздето. И тук това трябва да се прави предвидливо, като не всички колтуци се премахват, а само онези, които наистина пречат. Други може само да бъдат прекършени на 4-6 листа.

През месеца израстват нови филизи и това налага редовното им отстраняване. Особено важно е да не се допусне развитието на филизи по стъблата на лозите.

Сезонът е много подходящ за облагородяване на лози по някой от начините “на зелено”, както и за вкореняване на зелени резници.