Доста фактори ги застрашават през юни

През юни протичат важни фази в лозето, които предопределят неговото развитие и плододаване. Това са цъфтежът и оплождането на цветовете на почти всички сортове.

Трябва да знаем, че качеството на гроздето, което очакваме да берем, зависи до голяма степен от нормалното протичане на тези процеси.
Но юни е и месецът, през който падат най-много различни по сила градушки, които за съжаление могат да причинят много бели.

Затова не е излишно да припомним на стопаните на лозята, че ако, не дай Боже, това се случи точно в техните трайни насаждения, и то сега в периода на активен растеж на летораслите, ще трябва да направят резитба на зелено, без да се страхуват.

В такъв случай се изрязват плодните пръчки, които са пострадали или пречупени, като в основата на всяка от най-ниско разположените трябва да се остави чеп с две очи.

При чашовидната формировка дворните стопани могат да си позволят да оставят и повече чепове на главината. От тях през следващата година те ще имат възможност да си изберат най-добре развилите се, а останалите спокойно ще могат да премахнат.

Лозите активно се разлистват, ако леторасли се пречупят, не се бойте да ги отстраните
Лозите активно се разлистват, ако леторасли се пречупят, не се бойте да ги отстраните