Икономично хранене на животните без да нарушите качеството

Рентабилното производство на животновъдни продукти предполага максимално използване на генетичните ресурси на поголовието, които благодарение на постоянното усъвършенстване на селекцията непрекъснато се повишават.

Високата конверсия на фураж в ефективните животновъдни ферми се обяснява преди всичко с нормирането на хранителни вещества чрез изхранване на :

1) пълноценни комбинирани фуражи;

2) белтъчни компоненти;

3) премикси и

4) максимално използване на биологично активни добавки.

Специалисти съветват какви начини за икономично хранене можете да приложите без съществени загуби в животновъдната/птицевъдната ферма.

Балансираното хранене на животните и птиците позволява да се увеличи тяхната продуктивност с около 10% в сравнение с използването на небалансирани дажби. Затова този подход не е приложим в конкретната ситуация на скъпи фуражи. Но икономии може да се направят

за сметка на стойността на суровините в комбинираните фуражи

след предварително анализиране на актуалната пазарна ситуация.

При необходима промяна на хранителността на комбинирания фураж за намаляване на стойността му за предпочитане е да се намали енергетичното равнище, като се поддържа съотношението аминокиселини към енергия, отколкото да се намалява въвеждането на аминокиселини без промяна на енергетичното равнище.

Също така има рецепти, в които може да се намали хранителността за сметка на използването на по-евтини фуражи.

* Например пшеничните трици съдържат малко каротин, но за сметка на това са богати на витамини от B-групата. Освен това те са по-богати от другите зърнени фуражи на протеин, тъй като съдържат незаменими аминокиселини. Това е валидно за рецептите на комбинирани фуражи за млади носачки на 9-16-седмична възраст, уточняват специалистите.

* По-големи фуражни предприятия, които имат възможност за продължително съхранение на соя, могат да направят икономии чрез соев протеин екструдер.

Изхранването на животните с екструдирани фуражи

дава възможност за намаляване на продължителността на угояване на животните и за намаляване на фуражните разходи.

Например екструдирането на фуражите за домашни птици има своите плюсове - може да намали бактериалното им замърсяване, включително гъбичните микроорганизми с 98-99%. Това позволява почти напълно инактивиране на Escherichia coli, Salmonella, Staphylococci, бактерии от рода Rroteus.

Също така както при екструдирането се наблюдава инактивиране на антихранителни вещества, желатинизиране на нишестето, увеличава се разтворимостта на фибрите, стабилизират се мазнините и като следствие повишава се енергийността на фуража.

Цената на соята през лятото

и съответно на соевата скорбяла е максимално висока. Затова през този период има смисъл да се използват продукти, придобити по-рано на по-добра за животновъда цена.

При анализирането и вземането предвид на пазарната ситуация стойността на единица белтък в царевичния глутен позволява да се направят икономии при съставянето на рецептурата на комбинираните фуражи. Освен това този продукт е високобелтъчна растителна съставка, която е добър източник на каротин.

Скъпото пшенично зърно може да бъде частично заменено

със следните зърнени фуражи:

* Тритикале (изкуствен хибрид между пшеница и ръж) - по-студоустойчива култура и по-непретенциозна към почвеното плодородие.

* Ръж - тя не отстъпва на пшеницата по съдържание на суров протеин.

* Соргото - най-сухоустойчивото растение сред фуражните култури; съдържа всички незаменими аминокиселини, макро- и микроелементи, както и витамини от B-групата и на витамин Е.

* При дефицитни и скъпи белтъчни компоненти дажбата може да стане по-евтина с фуражен грах, рапичен шрот и фуражни дрожди.

* В зависимост от пазарната ситуация може да се използват аминокиселини в различна форма.

* Грамотното използване на ензими в програмата за хранене на животните иптиците също има потенциал за икономии.

Освен това специалистите напомнят, че

технологичното оборудване също е много важно:

* доброто програмно подсигуряане позволява да се изчисляват точно различни рецепти, като се отчитат показатели, максимално близки до реалността, а не усреднени, което също води до икономии;

* извършването на внимателен лабораторен анализ на суровинните компоненти, влизащи в състава на комбинираните фуражи, дава възможност за нанасяне на своевременни наложителни промени в рецептурата на дажбите. 

Ръжта не отстъпва на пшеницата по съдържание на суров протеин
Ръжта не отстъпва на пшеницата по съдържание на суров протеин
При дефицитни и скъпи белтъчни компоненти дажбата може да стане по-евтина с фуражен грах, рапичен шрот и фуражни дрожди
При дефицитни и скъпи белтъчни компоненти дажбата може да стане по-евтина с фуражен грах, рапичен шрот и фуражни дрожди