Как се прави

Ликьор от касис...

Нужни ще са ви карамфил и малко истински акохол

Предлагаме на дамите.

ПРОДУКТИТЕ ЗА ЕДНА ПРИМЕРНА ДОЗА
1 кг зърна от касис, 4-5 зърна от карамфил, 2 чаени чаши захар и 1 л водка или ракия от 40 градуса. Зърната от касис се почистват, измиват и подсушават.  Намачкват се и се прехвърлят  в емайлирана тенджера. Прибавят се зърната от карамфил и се заливат с водката /ракията/. Размесват се добре и се прехвърлят в 3 литрова дамаджана. Запушва се с памучен тампон и се оставя в помещение с температура около 20 градуса за 1,5-2 месеца.

ЗА УСКОРЯВАНЕ НА ЕКСТРАКЦИЯТА ДАМАДЖАНАТА СЕ РАЗКЛАЩА 2-3 ПЪТИ СЕДМИЧНО
След изтичане на срока плодовата каша се прецежда и изстисква през тензух. Внася се захарта и се бърка до пълно разтваряне. При нужда се прецежда през тензух и се налива в бутилки, които се нареждат в помещението за съхранение.

ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ПРИ ОТЛЕЖАВАНЕ ВКУСОВИТЕ КАЧЕСТВА СЕ ПОДОБРЯВАТ
Забележка: възможно е по дъното на бутилките да се образува утайка. Преди  сервиране, бистрата част се отделя и налива в  чиста бутилка.