Особено ефективна в зеленчуковата градина срещу опасни метеорологични изненади може да бъде мрежата биоклиматичен екран Arricover

Активният сезон по градозащита в страната вече започна и на 21 април стартира противоградовата защита с ракети, която ще се осъществява над територията на областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях. Това е

добра вест

за българското земеделие. Тя отговаря на прогнозите на агрометеоролозите за опасност от градушки през май и юни, което общо взето е обичайно за сезона. Към това са добавя и друга положителна вест, че на старт е и пилотният проект за противоградова защита със самолети, която ще обхване незащитената с ракети територия на Северна България.

Земеделските стопани знаят, че могат да разчитат на тази подкрепа, повече от необходима в сложната икономическа обстановка и стагнацията на пазара. Все пак мнозина препатили профи фермери считат, че тя едва ли е достатъчна и взимат мерки за допълнителни предпазни действия - инсталират над зеленчукови полета, овощни градини, лозови масиви защитни мрежи срещу градушка. Но продукцията им има и друг коварен враг - късните пролетни застудявания, водещи до измръзване на културите. Дебне ги и друга опасност - късни слани и майски снегове, каквито са се случвали и в Подбалкана, и в Добруджа, че дори и в Пловдивското поле.
В предния брой писахме, че градушките са безсилни пред качествените мрежи, доказали в практиката своята издържливост, приспособимост към метеоусловията и способност да предоставят оптимална защита във всяка фаза от развитието на културите. На пазара се предлагат различни видове и с различно предназначение мрежови покрития, качествени и с висок капацитет на надеждност. Стопаните могат да разчитат

чрез тях да намалят риска

от неблагоприятни въздействия на климатичните промени върху зеленчука, овошките, лозята, цветята, картофите, хоби-градините и т.н.

Към гамата противоградови мрежи, такива против птици и насекоми, за зеленчукови и овощни градини, срещу вятър и проливен дъжд трябва да прибавим и друг важен вид - защитни средства срещу мразове и слани. Късните им проявления са опасни и добре познати на стопаните - причиняват големи щети на младите растения, на стъблата им и на зелената маса, както и на луковици, грудки и кореноплодни. В същото време сериозно застрашават нормалния цикъл на отглеждането им.
Мрежите и покривалата са изработени от специални материи и така, че да не се повлияват или повреждат от неблагоприятното време, от дъжд и град, от вятър и буря, сняг и ниски температури. В същото време не са пречка за реализация на РЗ мероприятия срещу болести и неприятели. С различните видове предпазни материали, уточняват специалисти, могат и е полезно

да се изградят разгърнати системи

както за неутрализиране на градушки, така и срещу резки температурни амплитуди, за да се предотврати измръзване или изсъхване на посева при засушаване.

Защитните покривала и платна са изработени от полиетиленови влакна с висока плътност, оплетката им е според предназначението им, а употребата съгласно нуждите на потребителите. Т.е. размерът на окото на мрежата зависи от това дали тя е изработена срещу бури и дъждове, птици и насекоми или късни мразове и слани. Мрежите-покривала имат и друга полезна функция - чрез тях се опазва влагата в почвата, като същевременно не пречат на напояването, но и не задържат вода, намаляват загубите на топлина.

Пролетни слани, мразове, дори и снегове не са рядкост за България и нанасят значителни вреди на продукцията и

бъркат дълбоко в джоба

на земеделските производители. Те са опасни както за разсада и зеленчука (домати, краставици, зеле, лук, салата, моркови, цвекло, пипер, ряпа и др.), така и за овошките, особено когато са в цъфтеж. За опазването на тези чувствителни към измръзване култури са помислили специалистите от италианския бранд Arrigoni, един от световните лидери в сектора, произвеждащ технически текстил за селското стопанство. Материал, употребяван за защитни мрежи, покривала, екрани или цели инсталации за опазване на земеделската продукция.

Изследователските и развойни звена на бранда разработват и предприятието произвежда полиетиленови мрежести платове,

иновативни агротекстили

и други материали със защитен характер. С тях, твърдят агрономи и специалисти, се постига по-ефективен контрол над негативното въздействие на климата върху селското стопанство. Имат пряко отношение към новите екологични изисквания и допринасят за производство на по-здравословна и безопасна храна.

Безпорно, продуктите на италианския бранд могат да намерят своето полезно приложение и в полетата на българските зеленчукопроизводители в тяхната борба срещу пролетни слани и измръзвания. Особено ефективен в това направление може да бъде един от най-новите продукти на фирмата биоклиматичният екран, тип Arricover, който осигурява ефективна защита срещу нетипични за сезона, и поради това, особено опасни метеорологични явления. Покривалото Arricover е перфектно за почти всички култури от пролетния спектър. Основните му характеристики са: здравина, прозрачност и възможност за

защитените растения да дишат нормално

При неговата употреба растежът на съответната култура не се нарушава дори в случай на пролетни катаклизми.

Тестове показаха, че прозрачността му, съчетана с възможността за нормален газов обмен т.е. за дишане, характерни за специализираните мрежести тъкани позволяват създаване на сухо, устойчиво на замръзване, покритие, утвърждават експертите от фирмата. Новаторският Arricover на Arrigoni, материал с ниско тегло, разработен специално за защита от студа, е здрав, издръжлив и ефективен при домати, краставици, пипер, зеле, салата, моркови и др. При отглеждане на картофи, освен като защита от късни студове, може да бъде използван и като стимулатор на растежния цикъл на културата. Освен това, бариерният ефект, генериран от Arricover, задържа водата на повърхността му, ограничавайки щетите от замръзване.

В допълнение, структурата му

позволява на светлината

да преминава през него, създавайки идеални условия за фотосинтеза. От друга страна, добрата пропускливост на тъканта предотвратява образуването на конденз и влажност, което би благоприятствало развитието на гъбични и други заболявания. Не на последно място, биоклиматичният екран Arricover предпазва зеленчуците и от вятър, насекоми и птици, които биха унищожили или увредили продукцията. Arricover се инсталира лесно и може да се постави или директно върху културата, или върху подпори, или като тунели. Но за особено екстремни метеорологични условия спецовете на Arrigoni дават и допълнително иновативно решение - за по-висока безопасност на полето може да се използва покривало от нетъкан текстил, тип Agrivelo, което усилва степента и ефекта от защитата. 

ПОДМЯРКА 4.1 - ЗАЩИТНИК

Известно е, че европейските фермери, употребяващи широко защитни мрежи и комплекси от тях, са убедени в ползата от тях. Така, че е разумно в инвестиционните си планове и нашите фермери, градинари, лозари да заложат средства в това направление. Този тип планиране ще ги стимулира да материализират идеите си за по-висока сигурност на бъдещата продукция, като подготвят и подадат проекти по подмярка 4.1 за подпомагане на новите биоклиматични подходи при отглеждането на зеленчук, плодове, грозде и т.н. Което се потвърждава от факта, че по подмярката евентуално могат да се предлагат и проекти за закупуване на устройства и материали за създаване на защитни инсталации и екрани срещу природни бедствия, конкретно срешу измръзване, късни студове и слани. Видно е, че това е пътят, който ще осигури ефективно опазване на зеленчука от климатични изненади, докарващи загуби и допълнителни разходи, крайно нежелани в днешната кризисна обстановка. 

Биоклиматиченият екран намалява загубите на топлина
Биоклиматиченият екран намалява загубите на топлина
Arricover се инсталира лесно и може да се постави директно върху културата
Arricover се инсталира лесно и може да се постави директно върху културата
Покривалото-щит създава идеални условия за фотосинтеза
Покривалото-щит създава идеални условия за фотосинтеза
 Биоклиматичният екран може да стимулира разстежа на културата
Биоклиматичният екран може да стимулира разстежа на културата