Какви симптоми да търсите по дръвчетата

Брашнеста мана по ябълка

Със започването на вегетацията от заразените пъпки през миналата година се появява т. нар. системна форма на болестта.

Заразените листа стават тесни, дребни, ладиевидно удължени, чупливи и изцяло покрити с брашнест налеп. По-късно покафеняват и окапват.

Сачмянка

Болестта може да се причини както от гъба, така и от бактерия. Патогените нападат всички нарастващи и зелени растителни части – листа, леторасли и плодове.

В нападнатите места се образуват дребни закръглени петна, които некротират в средата. По летораслите петната се разрастват, стават вдлъбнати и с червено-кафяв цвят.

Бяла ръжда по череша и вишна

Първите заразявания стават при влажно, дъждовно време и умерени температури. Често съвпада с появата на първите листа.

Според специалистите най-критичните дни за осъществяване на заразата са от 6-8-и до 25-и ден от появата на листата. Напълно развитите листа не се заразяват.

Гномония по кайсия

По листата се наблюдават неправилни петна, които отначало са светлозелени, а след това стават жълти. По-късно нападнатите места засъхват и са с кафяво-сив цвят. Тъканите се разкъсват и на места опадват.

При чести валежи дърветата може да се обезлистят.

Кръгломиниращ молец

Вредят гъсениците, които се хранят с паренхимната тъкан на листата непосредствено под горния епидермис. Те се движат спираловидно и образуват мини, в които се намират екскременти от неприятеля.

Черна сливова плодова оса

Вредят лъжегъсениците, които се излюпват в края на цъфтежа на дърветата. Те се хранят с вътрешността на младите плодове и ги изпълват с черна съждива материя.

По време на развитието си една ларва поврежда до 5 плодчета.
Повредените плодове опадват заедно с дръжките.

Вишнев хоботник

Неприятелят се появява в края на цъфтежа и началото на оформянето на завръзите. Вредят възрастните, като нагризват пъпките, цветовете, листата, младите завръзи. По-късно те нападат и младите плодчета, по които правят дълбоки кръгли ямички.