За 100 кг фураж са необходими 80-100 л вода и 1-2 кг готварска сол. Често успоредно с навлажняването към тях се прибавят пшенични трици, ярма, нарязани кореноплодни. При наличие на меласа най-добре е
грубите фуражи да се меласират
Тя се разрежда 3-4 пъти с вода и с 80-100 л от получения разтвор се напръскват 100 кг фураж. Още по-добре е, ако към сладкия разтвор се добави карбамид по около 5-10 грама на 1 кг груб фураж.
Попарването е другият метод
Извършва се с вряла вода в количество 80-100 л за 100 кг. Нарязаният груб фураж се разстила в специални ями, хранилища или съдове на пластове от по 20-30 см и се залива с вряла вода и след това се притъпква. Така се продължава до напълване на вместилището, след което се затваря. След 6-10 часа грубият фураж омеква, придобива приятна миризма на пресен хляб. Готов е за изхранване.
Коментари