Масовото изкупуване е на 4,50 лв./живо тегло

Браншовиците са категорични – цената на фуражите е увеличена с 30-40%, а при при някои култури стига и до 100%. Това няма как да не се отрази и на цената на агнешкото месо. Но очакванията са промяната да е в рамките на увеличение от 10 до 20%.

В общественото пространство се твърди, че изкупуването на агнета от фермерите ще е между 5,50 до 6 лв./кг живо тегло без ДДС. Но дали е така? Защото фермерите около София, Пловдивско, Хасковско и Димитровградско твърдят, че продават на цена от 4,50 лв./живо тегло. А цената на дребно е между 7 и 8 лв. без ДДС, ако си го купим от фермер. В същото време в търговската мрежа

крайната цена на агнешкото скача на 14-16 лв./кг, дори до 18 лв./кг.

Някой ще каже - пазарът е свободен. Да, така е, но това не са реални цени, е коментарът на фермерите. Нито при изкупуването от стопаните, нито при продажбата в търговската мрежа. Защото, ако надникнете във веригите, ще се изумите от разликата –

цената там е по-ниска с 4 до 6 лв. за килограм,

но на вносното агнешко от Македония, Сърбия и Румъния.

Дъмпингът, който правят, буквално срива пазара на българско агнешко. В предишни години македонското е около 50-60 т, но с тенденция да се увеличава.

Българските фермери произвеждат достатъчно агнета, за да задоволят родния пазар, твърдят и браншовите организации. Но у нас, за съжаление, има добре разработена верига от изкупвачи и прекупвачи-търговци на агнета. Това не би имало значение, но по-голямата част от тях са в сенчестия сектор.

Фермери от различни райони на страната информират, че изкупуването на агнета вече е буквално в разгара си, защото до Великден и Гергьовден остават само 2-3 седмици. Повечето от овцевъдите даже са приключили с продажбите. Според фермерите у нас има стотици хиляди агнета, и то изключително качествени. Но къде ще се продава качественото агнешко месо – у нас или по-скоро зад граница, това никой не може да каже, уточняват овцевъдите. Но е факт, че на този етап

производството на българско агнешко е напълно достатъчно,

за да задоволи потребностите и търсенето на бг потребителя. Затова препоръката ни е за тези, които купуват агнешко за празниците, да го направят от най-близката ферма.

КОМЕНТАРИ ОТ ФЕРМЕРИ

Колегите работят по стара технология

* Ружди Алиосман Хасан, овцеферма в с. Каменяк:
Причината много овцевъди да заявяват, че нямат никаква полза от гледането на агнета, е, че много колеги на практика работят по стара технология на отглеждане. Трябва да променят начина на хранене. Вече на пазара има техника за изкуствено хранене и млекозаместители, които биха вдигнали рентабилността в овцефермата.
Вторият проблем е, че повечето овцевъди не са доволни от цената, защото не могат да си направят себестойноста на фуража.

А що се отнася до търговията с агнета, овцевъдът трябва да има фиксирана долна цена. И най-важното е тази цена да отстояваме всички ние от бранша, както и асоциацията. Не трябва търговците да решават на каква цена да изкупуват нашата продукция. Според мен цената тряба да е 6 лв. без ДДС. Само така може да се покрият разходите, направени при отглеждането на едно агне.

Ето пример с колегите в европейските страни: В цяла Европа асоциацията търси пазара. Защото овцевъдът не може да бъде в същото време и търговец. Асоциацията трябва да има депа и хора, които да търсят пазар, а не овцевъдът. Тогава мисля, че цената може да се нормализира.

А за да няма висока смъртност на подрастващи агнета в едно стадо, играе роля материалната база, човешкият ресурс, храненето и липсата на зоотехници.
----

Минималната цена на агнетата трябва да е 5,50 лв./кг

* Фермер от Хасковско – един от районите с най-ниски цени:

Всяка поредна година ставаме свидетели на изкупуване в невиждани размери. За съжаление всички ние, овцевъдите, изпитваме голяма несигурност какво се случва и какво предстои в държавата ни. И това продължава вече 2 години - много преди да дойде епидемията от коронавируса, казва фермер с 40-годишен опит в овцевъдството.
А по отношение на пазара на Великденски агнета, е категоричен, че цените, на които се изкупува, са ниски. Доскоро при масовото изкупуване те са около 4,50-5 лв./кг живо тегло. Според професионалния фермер това си е чиста загуба за производителя. Минималната цена трябвало да е поне 5,50 лв./кг живо тегло. Защото цената на агнета, които са добре гледани до 2,5-3-месечна възраст (най-рисковата възраст за смъртност), е обидно ниска, категоричен е фермерът. Но, за пореден път, както и за много други неща,

животновъдите нямат никакъв избор

Защото секторът не е единен и не даваме отпор на хора, които не ценят труда ни. И изводът се налага от само себе си – сами убиваме пазара си.
----

Прекупвачът печели 40 лв. от всяко агне

* Фермер от Димитровградско: Според повечето фермери цената на агнетата трябва да тръгва от 6 лв./кг живо без ДДС и нагоре.

Ето пример: Какво дава изкупвачът при покупката на 20-килограмово агне на най-ниската цена от 5 лв./кг живо тегло?

Плаща на фермера 100 лв.

А ето какво получава същият изкупвач/търговец, продавайки агнето на друг търговец на агнета: всяко агне има 50% рандeман. Така изкупвачът продава 10 кг агнешко на най-ниската пазарна цена 12 лв./кг. = 120 лв. Има и около 3 кг карантия по 6 лв.= 18 лв. Нека сложим и за краката и главата около 10 лв. И така само за едно 20-килограмово агне по най-груба сметка изкупвачът слага в джоба си 148 лв., а го е взел за 100 лв. Като извади и разни такси в рамките на 10-ина лева, му

остава чиста печалба  от 37-38 лв. от агне

А ако изкупи само от един фермер 200 агнета (а големите ферми имат по толкова, те продават и по 350, дори 500 агнета) – всеки може да направи сметката.

А ето разходите на фермера за едно агне – също най-обща сметка: Първо се връщаме назад във времето – разходи за изкуствено осеменяване на майката, за да се роди агнето – 17 лв. на глава. Храненето – дори слагаме фуражите на цени от 2019/2020 преди скока към днешна дата: 20 кг концентриран фураж по 70 ст.= 14 лв. Добавяме 20 кг люцерна по 40 ст.= 8 лв. Следват профилактичните разходи за ветеринарни проблеми – 7 лв. (смъртността при новородените агнета е 17%). Идва ред на изразходвано електричество, на разходи за вода - поне 2 лв. (агнетата пият малко вода, но гледачите се мият). И като казахме гледачите, да добавим и част от заплатите на гледачите. А тя, повярвайте, в повечето случаи не е минималната заплата за страната, твърдят повечето овцевъди.

Е, само сборът от конкретно посочените разходи е 48 лв., а това са почти 50% от получените 100 лв. за едно 20-килограмово агне.
И ако се добавят и другите разходи, за които не посочихме конкретна цифра, излиза, че фермерите не продават, а подаряват агнетата.
----

Изкупните цени не покриват разходите

* Стефан Найденов от с. Мрамор, Софийско, отглежда овце от млечна кръстоска на породите Черноглава, Фризийска и Аваси.

Фермерът продава агнетата свободно. Това е единственият начин да има приходи от приплодите. Защото за овцевъдите и тази година цената, която дават изкупвачите, е 4,50 лв./кг и стига до 5 лв./кг живо тегло. Тази цена преобладава в почти цяла България, твърди Стефан Найденов. Това, че някъде някой е продал за 6 лв./кг ж.т., не е статистика, това е изключение, категоричен е фермерът.
Така че тази цена, която получават повечето фермери, е много ниска, защото не покрива разходите по отглеждането на агнетата.

А за печалба изобщо не може да се говори

Но за потребителите в магазините - цената е висока, няма да има горна граница, особено непосредствено преди Великден, категоричен е животновъдът. И допълва: по цялата верига в животновъдството - от обора до готовата продукция, фермерът има само ядове, грижи, много тежък труд, големи разходи и никаква печалба! И не може да разчита на държавата.

ОЩЕ КОМЕНТАРИ

* Красимир Вълков, овцевъд със стадо от породата Лакон, от Белене:

Фермерът категорично заявява, че не продава на цена под 6,50 лв./кг живо тегло, и то за мъжки агнета. Женски не продава, защото ги пази за поддържане на селекцията. Но ако продаде женско агне, иска стартова цена от 300 лв.

* Николай Цветанов, овцевъд със стадо Лакон от Горна Оряховица:

Цената на агнетата не трябва да е по-ниска от 6 лв./кг живо тегло. Неговата оценка за случващото се в агросектора буди тревога (не става дума за епидемията). Пазарът на агнета всяка година все повече се свива, защото е опорочен. А в същото време, за съжаление, нараства броят на фермерите, които се борят само за субсидии, а не за производство.

Ружди Алиосман Хасан, с овцеферма в с. Каменяк
Ружди Алиосман Хасан, с овцеферма в с. Каменяк
Животновъдът Стефан Найденов от с. Мрамор, Софийско
Животновъдът Стефан Найденов от с. Мрамор, Софийско