Следете за симптомите - животните губят апетит, изглеждат силно изплашени, депресирани, заемат необичайни и нефизиологични пози, опъват крайниците си и мъчително скърцат със зъби

Д-р Валентин Иванов, квмн

Клиничните симптоми на пасищната тетания са доста типични и се появяват обикновено 2-5 седмици след изкарването на преживните животни на паша: започва се със загуба на апетит, животните спират да пасат, млекодобивът намалява с около 40 процента.

Болните крави/овце изостават от стадото и губят сили

Впоследствие се залежават, трудно стават, нямат желание да ходят, пристъпват от крак на крак, избягват да стоят прави и предпочитат да лежат.

По-късно се появява спастичен израз на лицето - спазъм на дъвкателните мускули, повишен тонус и тремор на вратната, главовата и бедрената мускулатура, като мускулният тремор може да бъде предизвикан от различни дразнения (докосване, звук и др.).
Тежките форми протичат най-често с нервни признаци, които се появяват много бързо.

Животните се движат, олюлявайки се с несигурна походка - т. нар. пияна крава. Показват невроза, тремор на мускулатурата и тетанични пристъпи. Последните протичат много типично- животните държат главата си нависоко, имат обилно слюноотделяне и силно изразен екзофталм на очите (изпъкване на очната ябълка извън орбитата на окото).

Може да се наблюдава и крайно тежка картина - животите са толкова възбудени, че се блъскат в околните животни и прегради, гризат различни предмети, стават агресивни.

Често дори падат на земята и остават да лежат дълго време с опънати покрай тялото крайници. Главата се извива силно нагоре, а тетаничните гърчове се усилват. В такива случаи животните правят плавателни движения с крака, явява се тежка диспнея (задух) и може да настъпи бърза смърт.

Подобни признаци се наблюдават и при овцете -

болните животни спират да пасат и изостават от стадото, показват силна слабост в крайниците, некоординирана, куцаща походка, неспокойствие и невроза. Много често падат и лежат с глава, наведена към земята или опъната назад и настрани. По време на пристъпа са типични тетаничните гърчове, които при силно дразнене (викане, пляскане с ръце и др.) може да засегнат и голям брой овце в стадото.
Обикновено овцете умират по време на пристъп с извита глава нагоре за няколко минути. Протичането понякога може да е много бързо - само за няколко минути и животното умира, но най-често болестта продължава 3-8 дни.

Прогнозата зависи от навреме приложеното лечение. Ако се действа бързо и адекватно, могат да се спасят до 80 процента от засегнатите животни.

Комбинация от стрес-фактори води до поява на заболяването

На какво да обърнат внимание животновъдите:

* рязка промяна на времето;

* силни ветрове и дъждове;

* рязко застудяване;

* хиперкалциемия (състояние на повишено ниво на калция в серума);

* период на полова активност;

* край на бременността, раждането;

* неблагоприятни психични въздействия;

* недохранване;

* шум;

* диарии;

* рязка смяна на фуража;

* недостиг на вода;

* високо съдържание на йод и фитин в храната;

* бързо сменяне на пашата;

* голяма гъстота на животните.;

* транспортиране;

* киселинно-алкални свойства на почвата (задължително взимане на проби) и др.

Обикновено комбинацията от няколко фактора водят до появата на болестта.

Ефективни мерки за предпазване на стадото

За предпазване на животните от това мъчително страдание е необходимо да се прилагат следните мерки:

1) Преминаването от сухо хранене към зелен сочен фураж трябва да става постепенно, като времето за паша се удължава плавно или когато се дава зелена трева в обора, количеството се увеличава поетапно.

2) Където условията позволяват, първата трева да се окоси и да се остави за сено или да се преработи в силаж. А кравите и овцете се пускат на паша на втора коситба, когато тревата вече не е толкова буйна.

3) При риск от заболяването да се повиши внасянето на магнезий в организма на животните по всички възможни начини:

* чрез директно даване в храната по 50 г магнезиев окис на крава 3 поредни дни;

* чрез прибавяне на магнезий във водата за пиене.

4) Да се внасят азотни и калиеви торове с цел получаване на по-голяма зелена маса, за да се повиши съдържанието на калий в растенията с 40-60 процента и да се намали натриевото им съдържание с 50-60 процента. По този начин се понижава и съдържанието на магнезий и калций. Освен това високите нива на азотни вещества намаляват съдържането на разтворимите въглихедрати и в стомаха се образува голямо количество амоняк, който пречи на резорбцията на магнезия. Това трябва да се има предвид при обработка на почвата.

5) Застрашените от тетания животни трябва да бъдат контролирани. Това става най-лесно чрез определяне концентрацията на магнезия в урината - когато тя е под 2,00 ммол/л, трябва по най-бързия начин да им се даде магнезий.