Вече широко ги прилагат овощарите в големите масиви по цяла България

Резитбата. Някои по-поетично настроени земеделски стопани (има и такива) я наричат „пролетно вълшебство“, други (майсторите) - тайнство, трети, по-прозаично настроени, казват: по-добре лоша, отколкото никаква. Всяко едно от тези определения е точно. Режем старото, за да възкресим живота в овошките и лозите, за да растат буйни, здрави и с плодородни клони и ластари. Основният начин за рязане, който и сега е още господстващият, е ръчното (градинарски ножици) отстраняване на ненужното от короните на дърветата и от лозовите главини.

Обаче

модерните времена искат
друго мислене

друго качество, продуктивност и ниска себестойност от агротехническите операции. Новите технологии нахлуха и в този сектор - неудържимо и бързо. Обикновените ножици, най-древният лозаро-овощарски инструмент, станаха електрически, после пневматични, а сега и електронни. Всички те в различна степен се използват в масивите от праскови край с. Мечкарево и другаде около Сливен, в които резитбите не са спирали от началото на зимата. Прилагат ги и овощарите в черешовите градини край Исперих, които не пропускат подходящ ден, за да действат със своите електически или пневматични ножици.

Ползвателите са единодушни: производителността с такива инструменти се качва повече от пет-шест пъти. Такава е картината и край Кюстендил, и под Балкана, и в Източна България, Пловдивско и т.н. Навсякъде където има големи овощни и лозови насаждения. И ако сега все още има някакви затруднения от финансов характер за ползването на дигитални инструменти и иновативни машини за резитба в овощните градини, този проблем за следващия период може да отпадне. Как? Като производителите на плодове и зеленчуци използват средства от очакваната да стартира през април т.г. мярка 4,1 от ПРСР за агротехника с бюджет близо 400 мил. лв. Предимство ще имат

проекти, ориентирани към приоритените отрасли

като зеленчукопроизводство, овощарство и т.н. Иначе казано, за следващия резитбен сезон нашите фермери могат да бъдат оборудвани с най-нови пневматични, електронни и иновативни ножици и машини за зимно-пролетна резитба.

Но до тогава нека огледат наличното в Европа и у нас резитбено оборудване. Една от най-разпознаваемите марки за професионални лозаро-овощарски ножици, електрически и електронни, механични и пневматични са тези на италинския бранд ZANON. Сравнително отскоро наши майстори-резачи използват за подрязване електронните ножици Shark ZS 50, която е с двойно отваряне на острието и се командва от спусъка. Ножицата е оборудвана със захранващ комплект DRIVE 600.S с реверсивна батерия LITHIUM и вграден контролен блок. Литийното устройство може да работи автономно 2 дни (според натоварването и консумацията на енергия). Времето за зареждане на батерията е 5 часа. При работа нивото на шума е по-малко от 60 db. Вибрациите са по-ниски или равни на 2,5 m/s2. Всичко това прави Shark ZS 50 ножиците ергономични и способни да запазват за по-дълго работоспособността на операторите.

И другата електронна моторна резачка ZP 100 се отличава също с висока ефективност на рязане. Оборудвана е с 2 акумулаторни и сменяеми LI-ION батерии. Взаимозаменяемостта на батериите

гарантира цял ден автономност

в зависимост от обема на работата, а с ергономичната дръжка се постига максимален комфорт при ползване.

С не по-малък успех стопаните зарязват с пневматичните ножици. Те имат предимството, че могат да бъдат монтирани на неподвижен или телескопичен удължител-носач. Такъв е моделът Zanon Cayman 80 - устройство лесно за монтаж и експлоатация, като с него се достигат по-високи клони. Еднобуталната Cayman 80 работи със сгъстен въздух. Удължителят е оборудван с универсален адаптер за резитба в по-трудните условия на по-гъсти и по-високи корони. Диаметърът на клоните, които реже Cayman-ът може да стигне до 3,5 см. От компресора в ножицата се получава високо налягане от 10 бара.

Неделима част от комплектите пневматични ножици на ZANON е професионалният

компресор MIRAGE ECO LINE T610

Той е конструиран така, че е приложим за трите навесни точки на специализирания трактор, който го транспортира и ситуира на мястото на резитбата (нужна е тяга от 25 к.с. нагоре). Двигателят му осигурява 540 об/мин. работа на ВОМ. Може да захранва до 3 чифта ножици. Снабден е със система за работа на празен ход и контрол на максималното налягане с помощта на преграден клапан. Компресорът е оборудван със задължителните устройства за макари и маркуч. Охлаждането на помпения агрегат става чрез поток от чист въздух.

Друг разпознаваем от овощари и лозари бранд за производство на режещо обрудване е фирмата ORIZZONTI, която предлага на пазара машини от по-висок клас - резачката, модел FRUIT Pruner е подходяща за всички видове овощни дървета като ябълки, круши, сливи, кайсии, череши и др. Нейната висока продуктивност се постига чрез назъбените ленти-шини от системата SCH-PRO CUT, с които може да режат успешно

клони с диаметър 3-4 см

Машината FRUIT Pruner работи с две различни вертикални шини с механично или хидравлично връщане и електрохидравличен разпределител с джойстик. Подходяща е и за насаждения с еспалиери с максимална височина до 4,5 метра. Режещите й секции SCH са оборудвани с вертикална греда от 2,5 м или 3 м. Необходимо е налягане минимум 180 бара и движение на маслото 30 л/мин.

Свои предложения за решения в резитбата дава и марката Еdward. Нейните машини за подрязване са в 2 версии с по три варианта: Edward Comfort и Edward Standart, в които са вложени най-нови технологии за зимно и пролетно рязане на плодни дръвчета. Конструирани са с

ергономично проектиран контролен панел

Резачката Edward Comfort работи със скорост от 5 до 8 км/ч. По избор на нея може да се монтират хоризонтална и подсекционна режеща лента. Те автоматично се отклоняват при приближаване към препятствия (телеграфни, електрически или стълбове за мрежи за защита от градушка и др.) Comfort-тът е оборудван с хидравличен и с електронен блок за управление. Всички функции се управляват централно от кабината на трактора с помощта на ергономично разположения в кабината на трактора панел и сензорен дисплей.

Основният й режещ работен орган използва система с двойно острие ESM, и с уред

за разреждане и изтъняване на короната EdDa

Edward Comfort разполага и с хоризонтална лента за рязане, която, както и вертикалната, е ръчно регулируема и се удължава по команда от тракториста.

Вариантът Еdward Standart няма собствена система за управление, всички функции се задействат чрез панела за управление на трактора. Основният работен инструмент е двойният нож с двойно острие. Профи фермерите добре знаят, че ножовете трябва да се заточат често. Тази операция не трябва да се пропуска, защото така се избягват престои и се постига за по-кратко време по-голям обем безаварийна работа. Употребата на двойния нож е стабилна и осигурява рязане без вибрации, които могат да се отразят отрицателно и на водача, и на дървото.

При Еdward има и друг способ за подрязване - въртяща се система, която се използва или с циркулярни триони (реже клони до 10 см), или с „летящи“ фрези (до 3 см). Хидравлично задвижване чрез V-образни ремъци осигурява оптимално предаване на мощността и по-дълъг експлоатационен живот на оборудването. При определен вид резитби значителна роля играе споменатият уред за разреждане EdDa, чрез който се постига

исканото от овощаря формиране на короната

а оттам и оптимално увеличаване на размера и качеството на плодовете. EdDa може да се използва при всякакви метеорологични условия.

В техническите характеристики на двата модела на марката Edward са вписани няколко съществени за ефективната работа данни:

* хидравлично странично изместване до 40 см

* хидравлично регулиране на височината до 60 см

* значителен ъгъл на наклона на вертикалната режеща лента +/- 20 °

8 икономичен дебит на хидравличното масло 45 л/мин.

И при трите модела 200, 250 и 300 на двете версии теглото на режещия механизъм е от 300 до 340 кг. Разстоянието за рязане варира от 2 до 2.9 м, като възможността е да се режат клони с дебелина до 3 см. Ширината на машината в трите варианта е от 1,7 до 3,3 м. Височината е от 2,5 до 3,4 м, а теглото й е 860 кг. Тя може да работи в ъгъл под наклон до 110°.