1. САЩ
Всеки, който поне веднъж е бил в САЩ, със сигурност е опитвал прочутите палачинки, които се приготвят на основата на buttermilk (вид ферментирало мляко). Млечно-киселият продукт спокойно може да бъде заменен с айрян или кисело мляко.
Как да ги приготвите: За да приготвите тази вкуснотия, ще ви трябват 350 г брашно, чаена лъжичка сода, щипка сол, две супени лъжици захар, чаша кисело мляко, 400 мл прясно мляко, 2 яйца и 80 г масло.
Първо, разбъркайте сухите съставки в едната купа, а течните - в друга. След това ги смесете, като сипвате киселото мляко, прясното мляко, яйцата и разтопено масло към останалите съставки. Палачинките се пържат до златисто кафяво.
Готовите американски палачинки се заливат със сладко или мед.
2. Китай
Китайският цун юбин с лук и хрупкава коричка е изключително популярен през последните години и се сервира в заведения по целия свят.
Как се приготвят: Кипнете 160 мл вода и я изсипете в купа, където предварително сте сипали чаена чаша брашно. Омесете тестото с ръце и го оставете „да почине“ 30-40 минути.
В друг съд сложете супена лъжица кокосово масло, половин чаена лъжичка от любимите ви подправки, щипка сол, две супени лъжици брашно, зелен лук (количествата можете да променяте според вкуса ви). Това ще е пълнежът.
Следващата стъпка е разточването на тестото и поставянето на пълнежа. Завийте тестото на руло, нарежете го на няколко парчета и от тях разточете палачинки, с дебелина около един сантиметър. Пържите на слаб огън. Обърнете внимание, че отгоре трябва да се получи хрупкава коричка, но вътрешността на палачинките трябва да остане леко влажна.
3. Австрия
Австрийските, швейцарските и германските домакини обичат да готвят кайзершмарн. За разлика от традиционния щрудел, приготвянето на „бърканите палачинки“ не е толкова трудоемко. На тиган се изпича дебела палачинка, а след като се нареже на парчета, се залива със сладко.
Как да приготвят: За да направите австрийски палачинки, ще ви трябват шест яйца, две чаени чаши прясно мляко, чаша брашно, три супени лъжици захар, две супени лъжици фини стафиди и щипка сол.
Самият процес е много прост. Стафидите се заливат с гореща вода и се оставят за четвърт час. Жълтъците се смесват с прясното мляко, ванилията и брашнота, а белтъците се разбиват на сняг със захарта и солта. Внимателно смесете всички съставки, като използвате шпатула, за да остане тестото въздушно.
Вземете голям тиган и сипете малко мазнина. Изсипете цялото тесто и поръсете стафидите отгоре. Когато долната страна получи златист загар, палачинката трябва внимателно да се обърне.
Готовият кайзершмарн намажете с малко масло и поръсете с малко захар. Поставете в топла фурна за две-три минути, за да получите карамелена коричка. Полейте палачинката с любимото си сладко и се насладете на вкуса.
4. Венецуела
Във Венецуела много обичат „златните“ палачинки от царевично брашно, наречени качапас. Те са меки, пищни, дебели, осеяни с големи парчета царевица. Върху готовата качапас се поставят няколко парчета сирене, палачинката се сгъва наполовина и се сервира на масата.
Как се приготвя: Рецептата за венецуелски палачинки включва 2 кутии консервирана царевица, 50 мл прясно мляко, две супени лъжици захар, щипка сол и щипка черен пипер, 2 яйца, 50 г масло, 80 г царевично брашно.
Изцедете царевицата прехвърлете в купата на блендера. Нарежете, като внимателно добавяте останалите съставки. Полученото тесто не трябва да е гладко и хомогенно - добре е, ако в него има малки парченца царевица.
Изпържете качапас в масло. Диаметърът на палачинките трябва да бъде около десет сантиметра. Поръсете със смлян червен пипер (ако обичате пикантни ястия), добавете сирене, сгънете наполовина и сервирайте.
5. Франция
Френските крепчета отдавна са си спечелили славата на един от основните „бързи“ десерти. В това няма нищо изненадващо, защото полупрозрачните палачинки буквално се топят в устата. Интересно е, че във всеки регион на страната те се приготвят по свой начин, но има и общи принципи. Една от основните характеристики на френските палачинки е, че рецептата включва голям брой яйца, така че готовите крепчета да са тънки и еластични, както и че се използва много малко масло в тигана. В самото тесто се добавя минимум захар.
Как да приготвят: За тестото ще ви трябват 120 г брашно, една супена лъжица захар, щипка сол, 350 мл прясно мляко, 4 големи яйца, 30 г масло. Всички съставки се смесват в купа (можете отделно да смесите сухите съставки и отделно течните и после да ги смесите, за да получите въздушно тесто). Крепчетата се пържат в тиган, така че да са много тънки, почти прозрачни.
Като пълнеж можете да ползвате крем, сладко, мед или течен шоколад. От солените варианти сред французите сиренето и шунката са популярни добавки. Козе сирене с босилек също звучи добре.
Можете да сервирате крепчета със сладко или да поръсите със смес от захар и канела.
6. Гърция
На пръв поглед тиганитите могат да се сметнат за източен десерт - гръцките палачинки също се приготвят в голямо количество масло, обилно се поръсват с канела и се заливат с мед. В основата на палачинките обаче, за разлика от всички други подобни десерти, е гръцкият йогурт. Имайте предвид, че това кисело мляко е много калорично, но пък е невероятно вкусно.
Как да готвят: Тестото се приготвя от чаена чаша брашно, три яйца, 300 г йогурт, две супени лъжици захар, 75 г масло, щипка сол.
Първо трябва да разбиете яйцата със захарта, докато удвоят обема си. Добавете всички останали съставки, за да замесите тесто. Загрейте тиганът, налейте малко мазнина и сипете тестото. Пържете на слаб огън, докато от двете страни се получи златиста коричка.
Залейте готовите тиганити с течен мед и поръсете с канела.
Коментари