Големи български арендатори в Добруджа, Лудогорието и други райони с пшенични масиви ще подхранват посеви с оборска тор с прецизни рогатори

Всички типове торове в съвременното земеделие се прилагат със специализирана техника, която гарантира прецизност, икономичност, екологичност, ефективност и лекота на работния процес, посочват агроспециалистите. Това се отнася и до полутечните оборски торове, които сега се внасят в братилите зимни житни култури за повишаване на тяхната жизненост, намаляване на рисковете от различни стресови ситуации, опазване на заложения в посева добивен потенцил.

Производителите очакват от тези операции увеличаване на

добивите от пшеница до 30%

Освен това прилагането им се вписва в различна степен в европейските екостратегии за оптимизиране на реколтата и намаляване на вредното въздействие върху околната среда. Особено след като Комисията на ЕС обяви своя „зелен курс“ за намаляване на емисиите във въздуха и опазване на почвата и хигиената на полетата.

Оборските торове са част и от добрите практики за развитие на устойчивото и биоземеделието в ЕС. Правилното торене с тях зависи от спецификата на културата, метеорологичните условия, почвените характеристики, състоянието на посева и очакваните резултати. Точното, необходимо за растенията количество на тора, е част от възможностите на специалните тороразпръскващи машини, предназначени за този, по-различен начин за пролетно подхранване на растенията. Те осигуряват

прецизност в разпределението на торовете

и контрол, особено важни за препазване на почвите, водите и въздуха от замърсяване.

Използвайки GPS технологии, ISOBUS, интернет, автоматизация новите мощни торачки се превръщат в инструменти за интелигентно торене, в което електрониката взима все по-голямо място. Превръщат се в инструмент за усъвършенстване на извършваните агротехнически мероприятия и защита на околната среда. Такива са и терагаторите на арендатори и собственици на земя в Добруджа, Лудогорето и други райони с големи пшенични масиви, с които ще подхранват с оборска тор братилите посеви.

Концепция от ново поколение в управлението на тороразпръскването е съвместимостта на торачките с ISOBUS терминали, чрез които контролът върху управлението и равномерното разпределение на гюбрето над големи площи се осъществява резултатно и с лекота.

Регулирането и разпределението на тора става чрез

сензори за скоростта и дозиращите клапани

така че винаги да се постигат зададените количества материал за декар. Така операторът може да прецизира и коригира процесите на торене. Системите за автоматична настройка на дозирането постоянно следят параметрите за количество, работна ширина и граници на тороразпръскване. Дозиращата електроника увеличава допълнително „интелигентността” на торомашините.

Пазарът предлага богато разнообразие от торачки за оборски тор - самоходни и прикачни. Те работят със специални шлангови инсталации за директно внасяне на тора в почвения слой, без забавяне и без изпарение на азот или амоняк в атмосферата, което е важно и за подхранването, и за спазване на еконормите. Което, от друга страна, пряко

влияе върху рентабилността

на торовите операции. Един от световните производители на агротехника, концернът AGCO, предлага на пазара богата гама от тороразпръскващи машини, от бранда Challenger. На Агритехника 2019 бе показан прототип на мощния TerraGator, C серия, апликатор с висока флотация и нов дизайн. При него торовите системи са монтирани върху три- и четири колесни машини Challenger. Там също бе показан и TerraRoGator AirMax Precision - система за сухо приложение, въведена през 2019 г. за тор, прилаган върху растения, които излизат от периода на вегетация.

Апликаторите TerraGator Challenger задават стандарта за използване на повече продукти с едно минаване. Те са с по-голяма точност и гъвкавост за внасяне на тор

с променлива скорост

Оптимизират добивите чрез нарастване прецизността, мощността и гъвкавостта на торовото оборудване, отбелязва Марк Мор, един от маркетинг мениджърите на AGCO. Машините от серията C осигуряват висока производителност, вършат работата бързо и ефективно, независимо от посева или местните условия, но винаги в зависимост от агротехническите нужди на фермерите, добавя той.

TerraGator серия C се управлява от интуитивен команден център и сензорен екран AccuTerminal. Подобреното окачване на кабината осигурява комфортна работа, което помага на операторите да бъдат също толкова продуктивни в края на дългия ден, колкото и в началото му. Подобренията на трансмисията придават повече мощност и продуктивност, конкретно при внасянето на полутечни торове.

В семейството на високофлотационните апликатори AGCO включва и TerraGator, серия TG, модел 9300 B Tier 4, който е

най-големият триколесен модел

Това е здрава работна машина, осигуряваща прецизност, надеждност и издръжливост за професионалните земеделци при пролетното подхранване. Оборудван е с двигател AGCO Power Engine с мощност от 425 к.с., с променлива трансмисия (CVT) и с висок хидравличен капацитет. Самоходният TG 9300 B осигурява максимална производителност и икономия на гориво при ниски обороти на двигателя. Снабден е с резервоари с обем от 5500 л или 8000 л за полутечно разпръскване с въздушен разпръсквач. В модела PrecisiAirMon е монтирана суха центрофуга. Безпроблемно работи върху леки и по-тежки терени. Конструкторите са предвидили намалени престои и по-ниски разходи за поддръжка. За оператора е осигурен комфорт, ниско ниво на децибелите, панорамен обзор и удобно разположени в кабината контролни прибори за проследяване на работата на всички сектори на машината. TG 9300 B предлага и

най-нови технологични приложения

включително системата за отчитане на данни AGCOMMAND, обхващата и управление на целия автопарк.

Друга подходяща машина за торене на братили есенници е самоходният TerraGator 2244. Той е оборудван със специфичните за рогаторите инжектори за суспензия, тип Evers Freiberger или Veenhuis, с работна ширина 8 метра, с които пълноценно се обработват посевите. Те са оборудвани с притискащи ролки и секционни клапани за минимизиране на двойното дозиране при припокривания. Тези системи гарантират, че всички изходи едновременно доставят тор по време всяко минаване по наторяваната площ.

Използването на течни торове нараства през последните години. Това се дължи главно на факта, че течният тор обикновено е по-евтин от гранулирания и може да се прилага по-точно. От друга страна микроелементите се привнасят в горния почвен слой по-лесно когато са в течна формулация. Като оценява тези обстоятелства, свързани пряко и със състоянието на аграрния пазар за тороразпръскваща техника нидерландският бранд KOONSTRA предлага на фермерите рогатор, модел PowerLine, за течно торене на зърнени култури, както и модел PowerBasic за торене на пасища. С тях в нужните агротехнически срокове може да се внася полутечен тор и с терагатори с щанги т.е. посевите да се третират като с полеви пръскачки. Практиката е показала, че този способ се отличава с подчертана прецизност посредством GPS. Машината има голяма работна ширина и възможност торенето да се комбинира с продукти за растителна защита и т.н.