Тортата е най-желаният десерт на празничната трапеза. Шоколадова, плодова или със сметана - няма значение. При приготвянето на домашния сладкиш основното е всичко да се прави с много любов.

Семейното тържество е чудесен повод да зарадвате и изненадате близките си с уникалния вкус на домашно приготвен десерт. Не е нужно да сте готвач от световна класа, за да направите невероятно вкусна торта у дома.

1. Шоколадова с банани и фъстъчено масло 
Тази торта може да е вашето спасение, ако искате да изненадате гостите си, но нямате време да стоите дълго около печката. Банани и шоколад - какво по-хубаво!

За тестото ще ви трябват: 140 г брашно, 5 супени лъжици какао на прах, 2 ч.л. бакпулвер, 120 мл прясно мляко, 120 мл олио, 2 яйца.

За пълнежа и глазурата: 120 г фъстъчено масло, 6 ч. лъж. пудра захар, 3 банана, течен шоколад (по желание).

Приготвяне: Пресейте брашното и добавете към него бакпулвера, какаото и захарта. Сипете прясното мляко в получената смес и прибавете яйцата. Постепенно добавете маслото. Разбъркайте добре. Вземете форма за печене с диаметър 20 см и покрийте дъното с хартия. Изсипете тестото и заравнете. Печете в предварително загрятата до 180 °C фурна за 20-25 минути.

Когато сладкишът се изпече, извадете от фурната и охладете. В кухненски робот смесете фъстъченото масло, 2 банана и пудрата захар. На 1,5 см от края на блата изрежете кръг, като използвате нож с широко острие. Внимавайте да не достигате до дъното. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на блата.

В така получената купа сипете половината от масления крем. Наредете отгоре нарязания на кръгчета банан и покрийте с останалия крем. Поръсете с трохите от издълбания блат. По желание украсете с течен шоколад.

Оставете тортата да престои 2-3 часа в хладилника, преди да сервирате.

2. С лимон и портокал 

Любителите на цитрусовите плодове ще харесат този десерт. Богатият портокалово-лимонов вкус ще ви накара мислено да се пренесете в слънчева Испания.

За тестото ще са ви необходими: 100 г меко масло, 1/4 чаена чаша сладкарска сметана, 2 чаши захар, 5 големи яйца, 3 чаши брашно, 1 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч. ч. сода за хляб, 1/2 ч. ч. сол, 1 чаша мътеница, 1 ч. лъж. ванилов екстракт, 1 ч. лъж. екстракт от лимон.

За глазурата: 75г меко масло, 3 ч. Лъж. портокалов сок, 3 ч. Лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. настъргана портокалова кора, 1-2 ч. Лъж. настъргана лимонова кора, 1 ч. Лъж. лимонов сок, 5-6 каф. чаши пудра захар.

Приготвяне: В купа смесете маслото, сладкарската сметана и захарта. Добавете яйцата едно по едно и разбийте старателно. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта. Разделете сместа от първата купа на 2 части и прибавете едната част към брашното. Разбъркайте старателно, след което добавете мътеницата и отново разбъркайте. Накрая добавете останалата маслена смес към тестото. Прибавете лимонов екстракт.

Загрейте фурната до 175 °C. Пригответе 3 кръгли форми за печене, като ги намажете с масло и леко ги поръсите с брашно. Изсипете тестото във формите и печете сладкишите за 25-30 минути, или докато тестото спре да лепне по клечката за зъби. Извадете формите от фурната и оставете блатовете да се охладят напълно.

В дълбока купа разбийте маслото, докато стане светло и пухкаво. Добавете цитрусовите сокове и настърганата кора. Постепенно добавете пудрата захар, докато глазурата достигне кремообразна консистенцията. Сглобете тортата, като покриете блатовете с крем. Намажете тортата отгоре и отстрани.

3. Шоколадова с карамел 

Рецептата за този десерт е измислена още през 80-те години на миналия век. Но дори и сега, почти 40 години по-късно, той не губи своята актуалност благодарение на фините нотки на канела и карамфил.

За тестото ще са ви необходими: 85-100 г натурален шоколад (нарязан), 70 г меко масло, 1 ч. чаша захар, 1 ч.чаша кафява захар, 3 яйца, 2 ч.чаши брашно, 3 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. смляна канела, 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян бахар, малко смлян карамфил, 1 1/3 чаши 2% прясно мляко.

За глазурата: 1 чаша и 2 суп. лъж. кафява захар, 3/4 ч. чаша сметана, 6 суп. лъж. масло на кубчета, 1 1/2 ч. чаши пудра захар, 1/4 ч. лъж. ванилия, пуканки (по желание).

Приготвяне: Загрейте фурната до 175 °C. Застелете дъното на две форми за печене с хартия. Разтопете шоколада в микровълнова печка или на водна баня. Оставете да се охлади. Разбийте захарта и маслото в дълбока купа. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко яйце. Сипете шоколада. В отделна купа разбъркайте брашното, бакпулвера, канелата, солта, бахара и карамфила. Добавете маслената смес и постепенно налейте прясното мляко. Разбъркайте добре.

Разделете тестото на две части и сипете в подготвените форми за печене. Печете 30-35 минути, извадете формите от фурната и оставете блатовете да се охладят (10-15 минути), преди да ги извадите.

В малка тенджерка смесете сметаната, кафявата захар и маслото. Поставете на средно силен котлон и при непрекъснато бъркане оставете да заври. Без да спирате да бъркате, дръжте сместа на огъня около 3 минути. Свалете от котлона и при непрекъснато бъркане добавете захарта и ванилията. Преди глазурата да стегне, нанесете я върху едния блат и покрийте с другия. Отгоре сипете останалия карамел. Ако желаете, украсете с карамелени пуканки.

4. Южноамериканска 

Южноамериканската коледна торта е кулинарна класика. С пълнежа си от стафиди и череши тя малко напомня на класическа плодова торта.

За тестото ще са ви необходими: 6 големи белтъка, 100 г чаена чаша меко масло, 1 1/2 ч. чаша захар, 1 ч. Лъж. ванилия, 2 1/4 ч. чаши брашно, 2 1/2 ч. лъж. бакпулвер, 1/2 ч. лъж. сол, 3/4 ч. чаша 2% прясно мляко.

За пълнежа: 6 големи жълтъка, 1 ч. чаша захар, 1/2 ч. ч. нарязано на кубчета масло, 1/4 чаша уиски или коняк (може да се замени с екстракт от ванилия, портокалов или ананасов сок, или сироп от праскови), 1 суп. лъж. настъргана портокалова кора, 1/4 ч.лъж. сол, 3/4 ч. чаша стафиди, 3/4 ч. ч. кокосови стърготини, 3/4 ч. ч. нарязани орехи (или 3/4 ч. ч. захаросани плодове), 1 чаша сладкарска сметана.

Приготвяне: Пригответе 3 кръгли съда за печене, застелете дъното с хартия за печене и оставете настрана. Сипете белтъците в дълбока купа и ги оставете на стайна температура за 30 минути. В отделен съд разбийте захарта и маслото, докато сместа стане лека и пухкава. Добавете ванилия. В дълбока купа смесете брашно, сол и бакпулвер. Прибавете към маслената смес, като постепенно наливате и прясното мляко. Разбийте белтъците до пищна пяна и ги добавете към сместа.
Тестото се изсипва в подготвените форми и се пече 20-25 минути. Оставете блатовете да се охладят за 10-15 минути преди да ги извадите.

В малка тенджерка разбийте жълтъците със захарта и добавете маслото. Поставете на умерено силен котлон и варете при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Отстранете от огъня и добавете стафиди, кокосови стърготини, орехите и захаросаните плодове. Оставете да се охлади. Поставете един от блатовете върху чиния за сервиране и покрийте с крем. Повторете още два пъти с останалите блатове. Отгоре и отстрани покрийте тортата с разбита сметана.

Оставете да престои в хладилника за 30-40 минути, преди да сервирате.

5. Мраморна 

За тестото ще ви трябват: 100 г настърган черен шоколад, 3 суп. лъж. охладено масло, 150 г меко масло, 2 ч. чаши захар, 5 големи яйца, 3 ч. лъж. ванилия, 2 1/4 ч. чаши брашно, 2 ч. лъж. бакпулвер, 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 чаша сметана.

За крема: 100 г меко масло, 200 г пудра захар, 2 ч. лъж. ванилия, 1/2-3/4 ч. чаша 2% прясно мляко, малко шоколад.

Приготвяне:Разтопете на водна баня шоколада и 3 супени лъжици масло. Разбъркайте до гладка смес. Охладете до стайна температура. Загрейте фурната до 190 °C. Пригответе 3 кръгли форми за печене, като ги покриете с намаслен пергамент.

Разбийте останалото масло и захар в дълбока купа. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко яйце. Добавете ванилия. Смесете брашното, бакпулвера и солта. Разбърквайки с миксер постепенно добавете маслената смес и сметаната.

В малка купа сипете 2 чаши от тестото и добавете охладената шоколадова смес. Разбъркайте до получаването на гладка смес. Напълнете формите със супена лъжица, редувайки масленото и шоколадовото тесто. Печете 20-25 минути. Извадете от фурната за 10-15 минути, отстранете пергамента и оставете да се охлади.

За глазурата смесете маслото, пудрата захар и ванилията. Прибавете прясно мляко, докато глазурата стане с желаната консистенция.

Поставете един от блатовете върху чиния за сервиране и го покрийте старателно с крем. Повторете. Покрийте горната и страничната част на тортата с останалата глазура. Разтопете шоколада в микровълновата фурна или на водна баня, за да украсите горната част. Оставете да се охлади. Използвайте силиконова лопатка, за да направите шоколадовата украса.

6. Вафлена 

Ще ви трябват: 2 ч.чаши сметана, 2 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. ванилия, 225 г шоколадови вафлени кори, шоколадов чипс (по желание).

Приготвяне. В дълбока купа разбийте сметаната до получаването на пищна пяна. Добавете захар и ванилия, продължете да разбивате на висока степен на миксера. С лъжица нанесете кремообразната смес върху вафлените кори. Наредете вафлите една върху друга. Вземете голяма чиния за сервиране и внимателно обърнете плътно наредените вафли настрани. Трябва да се получи правоъгълно вафлено канапе. Залейте десерта с останалата сметана и украсете с шоколадови чипове. Преди сервиране тортата трябва да се престои в хладилник за поне 4-6 часа.

7. "Лейди Балтимор" 

Този десерт е получил името си от романа „Лейди Балтимор“, написан през 1906 г. от известния американски писател и историк Оуен Уистър. Десертът, описан в творбата, веднага става популярен. Тортата "Лейди Балтимор" не е загубила популярността си и до днес. До началото на 21 век тя се е превърнала в американска кулинарна класика.

За тестото ще са ви необходими: 2 1/2 ч. чаши брашно, 2 ч. ч. захар, 2 ч. л. настъргана портокалова кора, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1/2 ч. лъж. сода, 1/5 ч. лъж. сол, 1 1/3 ч. ч. мътеница, 1/2 пак. меко масло, 1 ч. л. ванилия, 4 белтъка.

За крема: 1 1/3 ч. ч. нарязани стафиди, 8 нарязани сушени смокини, 1/2 ч. ч. коняк (може да бъде заместен със сок от кайсия, праскова или круша), 1 пак. меко масло, 200 г пудра захар, 2 ч.лъж. ванилия, 1/4-1/3 ч. чаша сметана, 1 чаша ситно нарязани орехи.

Приготвяне: В малка купа смесете ядките, смокините и стафидите. Изсипете коняка върху сместа, разбъркайте и оставете да се накиснат при стайна температура за два часа. Разбърквайте от време на време.
Загрейте фурната до 180 °C. Пригответе 3 кръгли форми за печене, като покриете дъното с намазана с масло хартия за печене.

В дълбока купа смесете брашното, захарта, портокаловата кора, бакпулвера, содата за хляб и солта. Добавете мътеницата, ванилията и маслото. Разбийте с миксер на ниска скорост за 30 секунди. Увеличете скоростта и продължете още 2 минути. Прибавете белтъците еднин по един, като разбивате на най-висока степен на миксера. Разбивайте още 2 минути. Напълнете формите с тестото и печете 20-25 минути. Оставете блатовете да се охладят за 10-15 минути и внимателно ги извадете.

В дълбока купа разбийте маслото, докато стане на пухкав крем. Постепенно добавете пудрата захар, ванилията и сметаната. Отделете 1 чаша от сметановата смес. Към останалата смес добавете ядките. Поставете един от блатовете върху чиния за сервиране и разпределете отгоре половината от масления крем. Покрийте с втория блат и намажете с останалия крем. Завършете тортата с последния блат и намажете отгоре и отстрани с отделения крем.

8. Шоколадова 

За тестото ще ви трябват: 100 г меко масло, 2 чаени чаши захар, 3 големи яйца, 2 ч. лъж. ванилия, 2 ч. ч. брашно, 3/4 ч. ч. какао на прах, 1 ч. лъж. сода, 1/2 ч. лъж. сол, 1/4 ч. лъж. бакпулвер, 1 1/2 ч. ч. 2% прясно мляко.

За глазура: 2 ч.ч.шоколадови стърготини или нарязан шоколад, 70 г нарязано на кубчета масло, 1 ч. ч. заквасена сметана, 300 г пудра захар, шоколадови пръчици за украса (по избор).

Приготвяне: Подгответе 3 кръгли тортени форми, като ги застелите с хартия за печене. В дълбока купа разбийте маслото и захарта, докато сместа стане мека и пухкава. Добавете ванилията. В отделна купа смесете брашното, какаото, содата за хляб, солта и бакпулвера. Започнете да сипвате по малко от прясното мляко към сухите съставки, като го редувате с масления крем. Разбъркайте добре.

Разпределете тестото във формите и печете за 20-25 минути на 180 °C. Оставете блатовете да се охладят и едва след това внимателно извадете от формата.

За крема разтопете парченцата шоколад и маслото в тенджера с дебело дъно. Прехвърлете в друг съд и оставете за 5-10 минути. Добавете сметаната и постепенно добавете пудрата захар. Намажете блатовете с приготвения крем и намажете отгоре и отстрани тортата. Може да украсите с шоколадови стърготини. Охладете преди сервиране.

9. Малинова с бял шоколад  

За тестото: 150 г масло на кубчета, 3/4 чаени чаша вода, 115 г бял шоколад, 1 1/2 ч. ч. мътеница, 4 големи яйца, 1 ч. лъж. ванилия, 1/4 ч. лъж. екстракт от ром, 3 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч. ч. накълцани печени орехи, 2 1/4 ч. ч. захар, 1 1/2 ч. лъж.сода.

За глазурата: 115 г нарязан бял шоколад, 300 г меко крема сирене, 70 г меко масло, 1 ч. лъж. ванилия, 1/4 ч. ч. екстракт от ром, 400 г пудра захар, 1 чаша сладко от малини или конфитюр без костилки.

Приготвяне. В дълбока тенджера смесете маслото, водата и белия шоколад. Поставете на слаб огън и разбъркайте до получаването на гладка смес. Свалете от огъня, добавете мътеницата, яйцата и екстрактите. В малка купа смесете 1/2 ч.чаша брашно и ядките. Смесете захарта, содата за хляб и останалото брашно в дълбока купа. Добавете сместа с ядките е разбъркайте добре.

Изсипете тестото в три форми за печене. Печете 25-30 минути при 180 °С. Оставете блатовете да се охладят за 10-15 минути, преди да ги извадите от формата. Разтопете шоколада за глазурата в микровълновата или малка тенджера на слаб огън. Охладете го.
В дълбока купа смесете крема сиренето и маслото. Постепенно изсипете разтопения шоколад и добавете екстрактите от ванилия и ром. Върху блата разпределете 2 суп. лъж. малиново сладко и отгоре нанесете половината крем. Поставете отгоре следващия блат и повторете. Покрийте тортата отстрани и отгоре с останалия крем.