През януари Федерална служба за моторни превозни средства (KBA) в Германия публикува данните за новите регистрации на трактори за изминалата година. За 2020 г. AGCO/Fendt е лидер на пазара във всички класове мощност. Fendt също постигна нов рекорд по пазарен дял при тракторите с мощност над 51 к.с.

Въпреки пандемията, пазарът на трактори в Германия се е развил. През 2019 г. броят на всички регистрирани машини е 28 979, а през 2020 г. са регистрирани 3 058 трактора повече. По този начин броят на регистрациите е 32 037 трактора.

27,2% пазарен дял при тракторите с мощност над 51 к.с.

Fendt постигна нов рекорд в мощностния клас над 51 к.с. Тук марката отбеляза пазарен дял от 27,2%, подобрение с 1,7%, спрямо показателя от предходната година (25,5%). Разликата до второто място се увеличи допълнително с 9,3%,.

„2020-а беше наистина специална година за мен. Не само, че заемах позицията на председател на управителния съвет на AGCO/Fendt, но и глобалната пандемия ни удари като компания директно през първата половина на годината”, казва Кристоф Грьоблингхоф. „Поради проблеми с доставката на компоненти, ние също трябваше да спрем производството на трактори в Марктобердорф за пет седмици. Само чрез ангажимента и усилията на целия екип на Fendt - от покупки през производство до продажби, успяхме да компенсираме престоя и по този начин да снабдим клиентите си. Искам искрено да благодаря на всички за изключителния им ангажимент”, споделя директорът на Fendt.

Пандемията засегна особено силно Франция, а също и местния селскостопански пазар. С общо 24 271 стандартни трактора, регистрирани през 2020 г., общият пазар е намалял със 7,5% в сравнение с предходната година. „Въпреки трудната година Fendt успя да увеличи пазарния си дял в тракторите с мощност над 51 к.с. до над 14,9%. Нашият всеотдаен екип върши чудесна работа на най-големия селскостопански пазар в Европа в продължение на много години“, каза Кристоф Грьоблингхоф.

През последните десет години Fendt непрекъснато увеличава пазарния си дял. През 2020 г. при тракторите над 51 к.с. се е подобрил с 1,3%. Преди 10 години Fendt е имал пазарен дял от 8,03% във Франция. В специалната категория трактори Fendt 200 V/F/P Vario са дори пазарен лидер в страната с дял от 19,4%.

1-во място във френския барометър за удовлетвореност на дилърите 2020 г.

Данните от френския барометър за удовлетвореност на дилърите 2020 г. бяха публикувани едновременно с пазарните дялове. Тази година Fendt отново бе избран за първо място. С общо 13,5 точки, това поставя марката с 0,8 точки пред второто място и също представлява подобрение от 0,8 точки спрямо предходната година. В проучването френските дилъри са оценили производителите на трактори в общо 14 категории и могат да присъдят до 20 точки.