Може да се превърне и в украшение   

Къде да складирате дървата за огрев в градината и къщата е сериозен въпрос. Ако сгрешите с мястото, ви очакват неприятни последици:

* дървата ще се навлажнят;

* ще трябва да ги носите отдалеч до печката или барбекюто;

* ще бъдете принудени да влачите дърва в големи количества от мястото за рязане до това за съхранение.

Затова е важно да отчетете оформлението на градината. Трябва да осигурите:

* Удобен достъп с автомобил. Препоръчително е да имате възможност за разтоварване в близост до дърварника, така че само внимателно да подреждате трупчетата, а не да ги носите през цялата площ.

* Навесът трябва да е и недалеч от мястото, където се използват дървата за огрев. Ако вашата къща има печка или камина, които редовно използвате, поставете запас от дърва за огрев до стената на къщата. Ако няма печка или не я използвате, преместете дървата в бараката или зоната за барбекю (чудесно е ако те са разположени близо една до друга).

СЪВЕТ: Не е необходимо да се ограничавате до един дърварник - можете да направите и компактна конструкция в къщата за малко количество дърва за огрев (приблизително те трябва да са достатъчни за един ден).

/ Идеалното място трябва да е сухо, сенчесто и проветриво. Не трябва да избирате платформа директно под слънцето. По-добре е да ги скриете под покрив и да осигурите добра вентилация - оставете дървото да се проветрява. Това ще поддържа вашите трупи сухи, те ще изгарят красиво и ще избегнете проблеми с запалването на огън.

Важно! Избягвайте не само пряката слънчева светлина, но и влажните места - прекалено високата влажност ще попречи на дървесината да изсъхне.

* Според бюджета: цената, за която сте готови да изградите дърварника също влияе върху неговото разположение. Самостоятелната опция например ще струва повече от монтираната на стена.

Видове конструкции     

Дърварниците, където складирате трупчетата за огрев се различават един от друг предимно по местоположението - някои изглеждат като продължение на къща или ограда, други съществуват напълно независимо.
Освен стационарните има и преносими конструкции. Те са предимно малки и се използват вътре в къща или баня, като в тях съхранявате еднократната доставка на горивото.

До оградата   

Оградата може служи като задна стена на конструкцията, просто трябва да фиксирате страничните, да направите дъното и покрива.

Важно! Допълнително предимство на дърварника до оградата е неограниченият размер. Имате възможност да изградите конструкция, дълга дори няколко метра.

Този вариант обикновено е резервен, когато не е предвидено място за дърварника при строежа. Но пък се оказва и практичен - позволява да се използва свободното пространство и изпълнява ролята на допълнителен звукопоглъщащ буфер.

До стената     

Най-често дърварниците са прикрепени към вече издигнати сгради - къща, плевня, барака, градинска къщичка. Това местоположение е оправдано преди всичко заради удобството. Горивата се използват в къщата, така че е удобно съхранението на дървата за огрев да се организира близо до мястото на изгаряне.

Изберете северната ветровита страна. Ако конструкцията е планирана да бъде от обичайния тип без декор - препоръчително е да я скриете от любопитни очи. Навес от поликарбонат, покривен материал или шисти и прикрепен към стената на къщата отгоре ще се превърне в покрив. Препоръчително е да вдигнете дървения плот над земята и да направите опорни стени отстрани, които да поддържат дървата за огрев на място.

Важно! Тъй като гърбът не е вентилиран (стената), страничните прегради не трябва да са плътни - направете дупки в тях за по-добра вентилация.
Има два отрицателни аспекта на такова разположение:

* Опасност от пожар.
Натрупването на голямо количество дърва за огрев близо до стената на сградата не може да се нарече безопасно. Затова поне в близост до дървата за огрев не трябва да имате източници на открит огън - барбекюта, печки, лагерни огньове.

* Размножаване на насекоми
Подредените трупи са идеално местообитание за много малки вредители. За да избегнете проникването им в къщата, защитете стената с лист метал и обработете конструкцията с инсектицидни продукти.

Важно! Помислете за оттичането на водата от покрива на сградата. Важно е тя да не попада върху дърварника по време на валежи и топене на сняг.

За съхранение, зониране и декорация     

Дърварниците в градината, разположени отделно от други постройки, могат да станат важна част от ландшафтния дизайн и да изпълняват допълнителни функции в допълнение към съхранението - създаване на сянка, зониране, декорация.

Структурата може да е два вида:

* Тясна (около 50-70 см дълбочина) с широк навес от всички страни. Вашите дърва винаги ще бъдат сухи!

* Конструкция с три вентилирани стени, напомняща барака без прозорци или врати. Тук можете да оборудвате и хранилището за необходимите сечива - триони, брадви и др.

* Най-простият и бърз вариант на конструкцията е 4 опорни, вкопани стълба, основата е на 15-25 см над земята и покрив. Хоризонталните дъски могат да бъдат заковани между вертикалните греди, като между тях се оставят 5-10 см отвори за вентилация.

Важно! За да изградите надеждна свободно стояща конструкция, ще ви е необходима основа, имайте това предвид, когато избирате този тип и мястото за него.