Как ги приготвят в различни страни

Драники, олади, палачинки, кюфтета... – няма значение как ще ги наречем. Важното е, че зад тези имена се крие апетитно ястие, което може да се предложи както като гарнитура, така и като основно.
Може да се изненадате, но картофените палачинки присъстват в националната кухня на много страни, но се правят по различен начин. Днес ще ви предложим няколко рецепти, а на вас оставяме да изберете своя начин на приготвяне на картофите.

Френски палачинки 

В славянската кухня, след като се настържат, картофите се оставят да се от изцедят, за да може зеленчуковото тесто да стане по-плътно. При френските палачинки е точно обратното: настърганите картофи се оставят възможно най-сочни. Така ястието става хрупкаво отвън и меко, кремообразно вътре.

Продукти: 1 голям картоф, половин глава лук, сол и черен пипер на вкус, масло, олио за пържене.

Приготвяне: Обелете картофите и лука. Картофите ги настържете на едро ренде, а лука нарежете на много ситно. Смесете с подправките.
В тиган разтопете маслото и прибавете към него олио, ехтин в съотношение 1:1. Сипете от картофената смес в добре загрятото масло и с помощта на шпатула притиснете, за да оформите палачинките.
Пържете 5 минути от едната страна, обърнете и изчакайте още 5 минути.

Английски зеленчукови кюфтета 

По същество това картофено ястие прилича по-скоро на кюфтета. То става много популярно в следвоенна Англия, тъй като към картофите на практика може да се прибави каквото имате подръка: моркови, зеле, грах, лук. Пюрето се смесва със зеленчуците и от получената смес се пържат кюфтета на тиган.

На английски името на ястието е bubble and squeak (мехурчета и цвърчене).

Продукти: 4 картофа, 300 г зеле, 1 глава лук, прясно мляко на вкус, сол, черен пипер и олио за пържене на вкус

Приготвяне: Сварете картофите до готовност. През това време нарежете зелето и лука на ситно. Пасирайте картофите, подправете със сол и черен пипер и смесете останалите зеленчуци.

Оформете дебелите палачинки (кюфтета) и ги запържете в тиган с олио, по 10 минути от всяка страна.

Швейцарски Rosti 

У нас и в Източна Европа картофените палачинки имат еднородна консистенция и гладка текстура. В швейцарската рецепта картофите се настъргват на едро ренде и се готвят, без да се оформят гладки ръбове – палачинката донякъде напомня решетка.

Продукти: 4 картофа, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене

Приготвяне: Настържете картофите на едро и ги изстискайте максимално. Прибавете яйцето и подправете със сол и черен пипер. Сипете част от сместа в тиган с предварително загрято масло и пържете до златисто кафяво от двете страни.

Еврейски латкес 

Това традиционно ястие от Ханука е единственото от изброените по-горе, което съдържа брашно. Преди това се е приготвяло от лук или кашкавал, но рецептата с картофи се оказва по-вкусна. Особеността е, че латкесите се пържат в чист зехтин.

Продукти: 5 картофа, 2 яйца, 1 глава лук, 80 г пшенично брашно, 5 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Настържете картофите на ситно и изстискайте добре. Прибавете настъргания лук, яйцата, подправките и брашното. Объркайте докато се получи тесто, малко по-гъсто от палачинковото.
Пържете в предварително загрят тиган от двете страни (най-удобно е да сипвате сместа с лъжица). Сервирайте с кисело мляко, заквасена сметана или сос от червена боровинка.