В месеца на виното и любовта всички градинари са заети

Ето, че и малък Сечко дойде! И ни обещава от всичко по малко - малко сняг, малко дъжд, малко студ, малко слънце, малко положителни температури и малко отрицателни, малко ветрец... Но да оставим прогнозата за времето, защото доста често метеоролозите си променят мнението в последната минута.

В месеца на виното и любовта всички градинари са заети било то с резитби или с цветни страсти и сеитби.

Февруари и март са официалната стартова линия в маратона наречен земеделие. Мащабите нямат значение, времето и пространството също. А доколкото познаваме градинарската треска, убедени сме, че вече ви завладява с пълна сила.

Цветарите, а и не само те, да се готвят за множество сеитби. Всяко пакетче със семена за едногодишни цветя, което ви се изпречи пред погледа и грабне вниманието ви, ще бъде потенциална красива гледка след месец, два или три.

Моментът за вкореняване на резници назрява. Колкото повече пораства деня, толкова по-голяма е мотивацията и на растенията да растат. Вкореняването в този момент дава отлични и бързи резултати. Пък и можете да го съчетаете с резитбите за оформяне без проблем.
За още акценти продължете да четете и, както се казва, дерзайте!

Нестандартен подарък за деня на... Трифон 

Чудите се дали да празнувате Трифон Зарезан или св. Валентин? Е, най-вероятно няма да се чудите дълго. Ние, българите обичаме да празнуваме, даже когато не ни достигат поводи си присвояваме чужди.
Ще избягаме от клишето на червената роза, но не и прекалено далече от самата нея. Какво ще кажете за една арка? Няма жена, която не свързва тази дъга от желязо с романтика и нежност.

От едната страна ще се събудят чувства, а от друга, това е подарък, който ще остане във времето. Съчетан пък с красива катерлива роза или някаква цъфтяща лиана, картинката става все по-пълна.
Какво мислите?

Обърнете внимание на зимуващите 

Оставяме лиричните отклонения настрана. Не си правете илюзии, че има време. Проверете мушкатата, цитрусите и зокумите, ако не сте го правили скоро. В случай, че са започнали да прорастват имате 2 опции:

* Да понижите температурата, за да забавите растежа на търсещите светлина стъбла;

* Да осигурите повече светлина, за да не се стига до безвъзвратно прорастване.

Ако изберете втория вариант, започнете лека-полека да оптимизирате поливките. Не пропускайте да огледате добре листата за вредители. На закрито и в малка численост насекомите се борят много по-лесно.

Последни проверки за луковиците и грудките 

Докато сме на тема презимуващи на закрито растения, няма как да не обърнем внимание и на далиите, глориозата, гладиолите, грудковите бегонии и т.н.

Те вече се събуждат. Малко по малко от спящите пъпчици в основата на далиевите грудки започва нарастване. Ситуацията е опасна, защото крехките зелени части лесно могат да загният или да прераснат, а това неминуемо изтощава запасите от храна. Впоследствие възстановяването е трудно, а понякога и невъзможно.

Такива грудки и луковици е най-добре да бъдат засадени в саксии и изнесени на светло. Да, грижите за тях ще са повече, но цъфтежът ще започне по-рано. Внимавайте с водата и осигурете възможно най-много светлина.
Снимка: 05-4