В почивките се грижете за растенията

Имаме ли вече култура на работа от вкъщи? В офиса и с колегите почивките са малко или много регламентирани.

А сега, когато сме в хоум офиса ? Ставаме, пием кафе у дома, оставаме по пижама (у дома) и сядаме пред екрана (пак у дома). Понякога толкова се отнасяме в работа, че забравяме да откъснем поглед от него, заседяваме се прекалено, можем да дъвчем нещо и да работим. И резултатът е напълняване, болки в тялото, напрежение в очите, психическа умора, отлагане на домакинските задължения, неприятности със семейството и куп други негативи.

Другата крайност е да отлагаме работата със всевъзможни други задачи като миене на чинии, почистване на дома, подреждане на забравени претъпкани шкафчета, дълго отлаган ремонт на някой уред и какво ли още не.

Производителността спада, качеството също. Само от нас и дисциплината, която сами си налагаме, зависи дали ще сме полезни на себе си и обществото, или всеки ден ще преминава като повторение на предния.

Е, новото нормално си има и хубави страни. Например факта, че много хора започнаха да градинарстват, макар и на най-малките балкончета в големите градове или пък този, че много бездомничета намериха уют и топла храна, защото прекарваме повече време вкъщи, а имаме нужда от компания.

Как обаче да се нагодим към този ритъм?

Приложение за напомняне 

В ерата на информационните технологии има приложения за каквото се сетите. Не са малко и тези, които ви напомнят да мигате (защото дългото взиране в монитора води до сухота в очите, а следователно и до бърза умора), да отмествате поглед, за да фокусирате далечни обекти, да коригирате позата си, да пиете вода, да направите някое елементарно физическо упражнение на работното си място, да се разходите на въздух в почивката и т.н.

Нови навици се изграждат трудно, но не е невъзможно. Всъщност, даже е наложително, когато се отнася до здравето ни.

За тонус 

За да останем продуктивни през целия ден е необходимо голямо усилие, редовни почивки, движение, което да размърда мускулите и кръвта из тялото, а от тук и тонуса на човешкия организъм. Минимално физическо усилие би се отразило много по-добре, отколкото целодневно взиране. Tова е сигурно.

Изпълняването на краткотрайни или дълготрайни задачки в градината, на балкона или в цветното кътче вкъщи е един добър вариант. И с малко усилие и малко време, но отделяно редовно, резултатите няма да закъснеят.

Има поне десетина дейности, които ще ви измъкнат от лапите на компютърното вцепенение за 5, 10 или 30 минути.

Прахът е враг 

Колкото малко или много цветя да имате вкъщи, редовното почистване на листата е от съществено значение.

От една страна, фините частици затрудняват фотосинтезата и възпрепятстват пълния достъп на и без това недостатъчната светлина в този период от годината. От друга страна, вие дишате точно този прах.
Физическото усилие да почистите едно средно голямо растение не е непосилно, но е достатъчно да раздвижи и горната и долната част на тялото. Вниманието, с което извършвате елементарни движения върху крехки предмети, каквито са листата, ще ви накара да се концентрирате по-добре. Едновременно с това ще почистите пожълтели листа, заболели клонки, а и ще направите щателна проверка за вредители.

Пазарувайте онлайн семена и растения 

Всичко вече се търгува в интернет, което от една страна е огромно улеснение, но от друга потиска двигателните дейности.
Все пак, ако работата ви изисква голяма концентрация и се уморявате бързо от нея, една разходка из сайтовете за семена и растения без съмнение ще ви разведри или най-малкото ще ви разсее.

Е, движението не е голямо, но находките са, както и отстъпките в повечето случаи. Затова възползвайте се. И не само за растения, а за каквото ви е необходимо.

Важното е да не забравите, че все пак имате и по-важни ангажименти. 5-10 минути сърфиране са напълно достатъчни, за да насочите мислите си към приятни занимания, а след това ще се изненадате на концентрацията си в сериозните дейности.

Новите цветя искат повече внимание 

Запалените цветари не пропускат да се сдобият с ново растение, независимо дали то идва от магазин с красива опаковка, от градински център с мръсна саксия, с куриер в тонове фолио, или в кашон с вестници, или съседката е благоволила да им отчупи клонче за вкореняване.

В първите случаи опаковката задължително трябва да се отстрани и растениято да се провери за вредители, а също и дали има нужда от поливане, или от пресаждане. В последния – времето за реакция е много малко. А подходът на вкореняване зависи от самото растение.

При всички положения новите растения изискват повече внимание и редовно преглеждане за евентуални проблеми. Ето едно приятно оползотворяване на 5 минутната почивка от екрана.

Направете си разсади 

Времето за масово засяване на семена все повече наближава, но това не означава, че някои цветя не могат да се засеят една идея по-рано.
Грижата до поникването е елементарна и не изисква усилие, а внимание. Така ще насочите мислите си в друга посока и умът ви ще си почине. Секундата, в която зърнете първото кълнче, ще стопли душата ви и ще ви достави радост.

След като семеначитата поникнат, пък ще трябва да отделяте повече време за да ги поливате, проветрявате, подхранвате и т.н.

Новият живот винаги има нужда от повече внимание и време.
Цветята, които може да засеете/ засадите през януари и февруари са: декоративен грах, мушката, тагетеси, лобелия, космос, петунии, никотиана, вербена, газания, котешка трева, колеуси и много, много други.

Спестете пари с „патрончета“ 

„Патрончета“ са малки млади растения, отгледани професионално от семе или резник. Цената им е значително по-ниска от цветя в растежен размер. Например, ако едно мушкато в саксия струва 4-5 лева, „патрончето“ е между лев и два. Значителна разлика, нали?

Хубавото на тези малчугани е, че са обеззаразени и третирани с фунгициди и торове, подходящи за фазата на развитието си. Всичко гарантира бърз старт с една идея повече усилие.

Обгрижването на такива растения започва от пресаждането в по-голям съд, редовното поливане, адекватно осветяване и всекидневни проверки на състоянието. Времето до цъфтеж е не повече от месец в повечето случаи.

Нови резници 

Денят едрее, температурата ще се повишава, а съвсем скоро ще измъкнем от зимните убежища цитруси, зокуми, мандевили, мушката, сакъзи и т.н.

Сега е моментът да ги размножите чрез резници, за да се снабдите с нови растения навреме за новия активен сезон. Процедурата е лесна – отрязват се клонки с подходящи размери, долният отрез е под възел. Той се потапя във вкоренител, ако такъв е наличен, а след това клонките се нареждат във влажен субстрат. Отгоре се поставя прозрачен похлупак, за да се поддържа висока влажност.

По-лесно е клонките да се поставят в съдове с вода. Образуването на корени става бързо, стига да не се появи гниене.

Занимания в градината: 

* Съвсем спокойно могат да бъдат проведени разитби;

* Първите дози подхранване на многогодишните цветя чакат своя ред;

* Необходими са проверки на опорните колчета и други подобни съоръжения. Ако има привързани растения, възлите се отпускат или стягат;

* Отмрялата листна маса от миналата година трябва да се почисти;

* Плевенето е вече неотложна задача. Ако го правите редовно, нежеланите растения няма да вземат превес в един момент;

* Могат да се садят нови видове, дори и рози на гол корен, ягоди в декоративни контейнери и т.н.

* Не бива да се пропуска инспекцията за ранобудни насекоми

Работа на зони и почивка на порции 

Осъзнаваме, че плевенето например не отнема 5 минути, а също и че калта под ноктите не се връзва с работата на компютър в последствие. Но пък знаем, че изобретателните градинари ще намерят решение за всичко.

Съветът ни е да разделите работата в градината (а и в дома) на малки зони, чието почистване или обгрижване наистина ще отнема не повече от 10-20 минутки.

Почивките от монитора също регламентирайте. Най-добре да са на всеки час. Една порция почивка трябва да трае не по-малко от 5 минути, при това прекарани в активно движение, за да размърдате кръвта и мускулите.