Компактори, компактомати, комбинатори - все разновидности на култиваторите, но всеки от тях има важно значение за бъдещата реколта

 В страната работят множество арендатори и собственици на земи, които се нуждаят от по-мощни и производителни машини за качествена и по-бърза почвообработка. Т.е. предпосевните комбинатори, които сега представяме на читателите, са предназначени за

площи и ниви над десет хиляди декара

Повишените полеви мащаби не им пречат да се справят отлично със смесването на растителните остатъци и подготовката на нивите за сеитба. При неравномерна обработка на почвата се получава неправилно и често хаотично израстване на растенията. Идеята е: да се прави задължително равномерно третиране на обработваемите площи, както това става с предпосевния комбинатор от оперативен тип Kompaktomat на фирмата FARMET, например. Работата с него предопределя дружно поникване и правилно развитие на растенията. Постига се увеличение на влагата в почвата, с което се осигуряват културите дори в сух сезон. Обратното уплътняване и възстановяване на капилярността на почвата също гарантира равномерно поникване. Конструкцията на машината я прави гъвкава и лесно приспособима към теренните условия.

Високата ефективност и производителност се материализират в удължен експлоатационен живот на полето

повече работа за по-малко време

по-малко вреди за околната среда. Компакторът отговаря на изискванията на добрите практики в предпосевната дейност на едри зърнопроизводители, както след оран или преди сеитба. FARMET Kompaktomat-ите с едно минаване подготвят условията за последващото качествено изсяване на културите - пролетни и есенни.

При това почвата се обработва не само повърхностно, но и по целия хоризонт. С тях се постига изравняване на посевната площ и фино натрошаване на буците. Допринасят и за възстановяване на почвената минерализацията. Благодарение на получения нормален достъп до кислород културите развиват по-добра коренова система, предпоставка за образуване на достатъчно растителна маса през фазата на вегетация.

Един от често ползваните модели K 1570 MAX изпълнява ефективно изискването с едно минаване да се получи прецизно сеитбено легло. То се уплътнява, същевременно се възстановява и пропускливостта на почвата. При него са заложени няколко основни етапа за действие:

- предварително уплътняване от предния валяк, който натрошва буците на повърхността

- разрохкване на горния почвен слой и на следите от трактора

- основно подравняване на почвата и оформяне на сеитбеното легло на дълбочината, на която ще се сее

- работните органи тип „лястовица“ успешно подрязват и се справят с бурени и плевели

- фино финално уплътняване на сеитбеното легло от задния валяк.

K 1570 MAX се произвежда в два варианта с работна ширина 12,5 м и 15,7 м за големи земеделски стопанства, разполагащи с трактори от 250 до 600 к.с. С работна скорост до 14 км/ч се извършват обработки с дълбочина 10 см. Дължината на машината е 9, 5 м. Транспортната скорост достига до 20 км/ч. Броят на шиповите рала е от 53 до 149 за двата варианта. Чизеловите рала са от 53 до 67. Теглото на машината е 10,5 т и 12,5 т за двата варианта. Капацитетът на компактомата е за по-лекия вариант 12-15 ха/ч, за по-тежкия - 13-20 ха/ч.

Простата и здрава конструкция предполага лесно обслужване, и

минимални изисквания за поддръжка на машината

което значи и максимална безопасност за работниците, и по-ниски разходи за фермера. Вариантите на Kompaktomat-а за транспортиране са сгъваеми (сгъването е хидравлично и напълно автоматично), така че размерите им да не надминават транспортната ширина 3 метра и максималната височина от 4 метра.

В практическата си дейност нашите земеделци използват и компактори в по-нисък мощностен клас, като мултифункционалния комбинатор RAPTOR на фирма МАДАРА, Шумен. Серията KTM е универсално комбинирано обработващо средство, създадено на принципа 2 в 1, в което са обединени предимствата на стърнищния култиватор и дисковата брана. Възможностите за интензивна обработка на избрана дълбочина, смесването на растителните отпадъци, подравняването и компактирането, извършвани с едно минаване са напълно подходящи за предсеитбена подготовка. RAPTOR-ът разполага с 2 реда дискове с диаметър O 684 мм, с 2 реда култиваторни модула - задни унифицирани валяци и подравняващи елементи. Системата

индивидуална нон-стоп пружинна защита

предпазва сигурно машината от повреди в нечисти откъм камъни ниви.

Комбинаторът Raptor KTM се предлага на пазара във два варианта - KTM 317 и KTM 417 с работна ширина 3,00 и 4,10 м. Снабден е с 14 (2 x 7) и 20 (2 х 10) диска, както и с 7 (4 + 3) и 9 (4 + 5) лемежа. Работна скорост е от 8 до 15 км/ч, а дълбочината на разхлабване на почвата е от 5 до 30 см. Теглото на машината е 4,6 т и 6,7 т за по-тежкия вариант. Мощността на трактора и за двата модела варира от 200 до 400 к.с.
По българските полета се виждат и компактори на Кубота, част от гамата предсеитбени култиватори на големия бранд. Те са чудесен помощник за всяко стопанство, като осигуряват прецизна почвообработка и балансирано семенно легло. Такива са предсеитбените серии TH1000 /TH2000 F /TH3000 F и TH4000 F, които не само успяват да подготвят семенното легло по всички агротехнически канони, но създават и нужните условия за правилно и дружно изтегляне на засятата култура.

Чрез интелигентни конструктивни решения

дори и с по-малка работна ширина Кубота компакторите достигат както висока ефективност и качествено повърхностно изравняване, така и уплътняване в дълбочина. Като подрязва и разрохква почвата работната секция възстановява почвената капилярност, свързана с овлажняването на сеитбеното легло. Компакторите са полунавесени с необходима мощност на трактора над 150 к.с. и тегло близо 4 т.

Предлаганите модели с ширина от 4 м до 6 м са оборудвани с работни органи тип шило или лястовица. С тях се работи успешно в средни по площ ниви, рентабилни са, подръжката им е улеснена и икономична.

Подобни по своите характеристики и възможности са полунавесните компактори с марка Strom Swifter SO 4000 с работна ширина 4 м, с 16 работни органи тип лястовица в два реда, тегло 3,6 т и необходима мощност 150 к.с. Познати са и компакторите OPALL-AGRI SATURN, с два модела NEPTUN-IV 8 TH и NEPTUN IV 10 TH

подходящи за всякакъв вид почва

Имат работна ширина от 8 до 10 м. Нужна тяга - над 230 конски сили. Могат да се агрегатират с други инвентари като дискови брани или окопни култиватори.

В Добруджа, където мащабите на земеделие са по-различни, с високо признание от фермерите се ползва култиваторът-компактор BEDNAR SWIFTER SE 10 000. Това е гъвкава машина с висока производителност не само през пролетта, но и през есента. С едно минаване тя гарантира сеитбата и съхранението на почвената структура при спазване на всички еко и икономически норми на модерното земеделие. Агрегатира се успешно с трактор John Deere 9630 и върши работата си

с доказана икономичност и рентабилност

Друг модел на BEDNAR е TERRALAND DO. Комбинатор с интегрирана ос, който разрохква и смила стъблата на дълбочина от 18 см, продълбочава до 45 см и работи с трактори от 380 до 620 к.с. Отличната почвообработка, плътното ефективно смесване на растителните остатъци (допълнително подхранващи почвата) и дълбоката култивация решават проблемите, породени от преминаване на тежка механизация и плитко култивиране. Такава култивация разрушава плужната пета, възстановява процеса на минерализация на почвата и съхранява дъждовната вода, така че през сухия сезон корените на културите да намерят влага в по-дълбоките почвени слоеве. Машината е особено полезна през пролетта в царевично стърнище.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Както писахме вече продълбочителите не могат без трактор. Същото, с пълна сила, се отнася и за компакторите, само че се налага мощността им да бъде по-висока. Такава роля изпълняват с лекота интелигентните, могъщи машини на John Deere, Case IH, Fendt, Valtra, Stеyr, Lamborghini, Kubota, New Holland и др. Сред това звездно семейство се извисява Маssey Fergusson 8S , който получи авторитетния приз „Трактор на годината“ и така стана първият победител (Winner) за 2021 г. в международна онлайн класация, тази на ЕЙМА, за иновативна и продуктивна агротехника.

Изборът, както вече сме писали, е изцяло на фермера. Дали ще е големият трактор на John Deere, който с лекота се справя с всякакъв вид компактори. Дали ще е внушителният, сякаш от бъдещето, Quadtrac на Case IH, дали ще са новите мощни Valtra, Steyr или Lamborghini се решава от два фактора: готовността за инвестиции и от типа почва, в която ще работят. Но със сигурност всички комбинирани почвообработващи машини от рода на многофункционалните компактомати биха били доволни да работят с такава тяга...