Цветовете на 2021 година в света на флористиката, цветарството, a и не само, са жълто и сиво. И не какво да е жълто, а светло, нежно, топло, романтично.

Жълтото символизира слънцето, свързва се с чувства като радост и щастие, предизвиква положителни емоции в човешкото съзнание. И въпреки че несправедливо цветът е натоварен с негативни асоциации (изневяра, ревност, омраза), в много страни се смята за величествен, освен това е доказано, че подпомага и засилва мозъчната дейност.

Какво да кажем за сивото? То е неутрално, в него липсва силна емоция, няма частичка дори от топлите нюанси. Бялото и черното се срещат тук, за да се здрависат и поотделно да допринесат за безвремието, за безличието и в същото време за мощната комбинация между противопоставени сили.

В съзнанието на човека цветът извиква покой, отсъствие на напрежение в психичното и физичното измерение. Сивото е цветът на работохолиците.

В комбинация двата цвята на 2021-а се сблъскват в противоречие и едновременно с това се синхронизират перфектно.

И понеже всеки градинар може на секундата да се сети за поне 3 растения с жълти цветове, днес ще обърнем внимание на среброто, пухчетата, мъхчетата, нишките , перлите и мънистата.

Безброй възможности 

Не са малко украсните култури, които могат да внесат разнообразие в градината и дома само с нетипично оцветената си листна маса. Ако трябва да ги изброим, ще започнем с:

Артемизиите – освен че са красиви, те притежават и силни лековити свойства, отглеждат се лесно и веднъж настанени в градината остават дълго в нея.

Лавандулите – ароматни и в перфектно съчетание на сивкавата листна маса с лилавите цветове. Като прибавим и притегателната им сила по отношение на опрашителите, те се превръщат в задължително перо в асортимента на всяка градина.

От гигантите ще споменем тополата и трепетликата, но не всеки може да ги настани в градината си.

Кавказка незабравка за лаици 

Брунерата сякаш е създадена да реши много от проблемите на градинарите. Растението се справя отлично и в най-сенчестите и затънтени кътчета на двора. Не е капризна, а в същото време предлага разнообразие от багри.

Напролет цъфти с нежните сини цветчета на незабравката, а през останалото време от годината развива буйно, сребърната си листна маса. Всяко листо е изрисувано от най-великия художник.

Единствен недостатък на тази ледена принцеса са леко парливите власинки, разположени по листните петури. При манипулации носете ръкавици и дълги ръкави и всичко ще бъде наред.

Сантолина за творци 

Сантолината е разкошно растение, подходящо както за малки градини, така и за големи пространства. Тя е чудесен акцент, съчетава се добре с много и различни дървета, храсти и цветя. Предлага две форми – зеленолистна и сребролистна.

Растението се отглежда предимно заради листната си маса, но и цветовете са красиви. Представляват ярко жълти кошнички.
Сантолината понася силни резитби за оформяне. С нея се създават чудесни бордове около пътеки и лехи. Имайте едно на ум, че рязането възпрепятства образуването на цветове.

Дихондра за максималисти 

Сребърните бъбречета - листата на дихондрата, се използват най-вече в контейнерното градинарство. Крехките стъбла са способни да достигнат завидна дължина, с което образуват сиво-бял водопад с внушителен вид.

Дихондрата е растение – пълнеж, но и такова за акцент и драматизъм. Отглежда се лесно от семенца и без много усилия може да презимува на закрито.

Засадена в градината, тази сребриста стихия ще се стеле по повърхността на почвата подобно на меко одеало. Най-хубавото е, че няма да позволи на плевелите да превземат нито сантиметър от владенията ѝ.
Снимка: 03-5