Необичайна е идеята за пълнена риба със зеленчуци. Без варива, сирене или гъби - само зеленчуци и зелени подправки. Рецептата е подходяща и за хората, които не ядат месо.

Продукти: Основно: 1 скумрия, ? стрък праз, 1 зелена чушка, 1 връзка кантарион, 1 вр. копър, щипка сушена мащерка, 2 супени лъжици зехтин, ? лимон, червен пипер и сол на вкус

За гарнитура: 3 картофа, 20 г масло, сол и смлян черен пипер на вкус

Метод на готвене: Нарежете чушката и праза на тънки ивици. Запържете ги в тиган с 1 супена лъжица зехтин до омекване. Кориандъра и копъра нарежете на ситно.

В купа смесете сотирания праз, чушките и нарязаните зелени подправки. Поръсете със сол и черен пипер, добавете мащерка и малко лимонов сок. Разбъркайте.

Изплакнете почистената скумрия, подсушете и натрийте със сол и червен пипер. Полейте с лимонов сок и зехтин. Напълнете рибата с приготвената зеленчукова смес и я поставете в тава, покрита с хартия за печене. Печете около 25 минути на 190 °C.

Обелете и нарежете картофите наполовинки. Варете в подсолена вода, докато омекнат. Сервирайте печената риба с картофи, черен пипер и масло.

Морската риба е много здравословна, така че не забравяйте да я включите в храненето си поне веднъж седмично.