Първият е с гранулиран фураж – или сухо хранене

Патиците се хранят с пълноценен комбиниран фураж (смеска) под формата на брашно или гранули. Водоплаващите птици предпочитат гранулираните фуражи пред сухите смески. Защото в сухите насипни смески тежките съставки (минерални и витаминни премикси) се разпределят неравномерно. При транспортиране и при насипване в чували се утаяват в по-долните пластове, докато в гранулираните разпределението е равномерно. Друго

предимство на гранулираните смески

е, че по-бавно се окисляват (гранясват) и така запазват за по-дълго хранителните си вещества.
И още: употребата на гранули увеличава ефективността на хранене с 10-25% в сравнение с брашнените фуражи. Размерите на гранилуте са различни: за малки патета са с диаметър 2-3 мм и дължина 3-4 мм, а за възрастни - съответно 5 мм и 8-10 мм.

Втори варианат – влажно хранене

Навлажнен фураж в състояние на пръхкавост - на трохи, е най-близко до естественото хранене на патиците. Смлените (брашнени) зърнени и комбинирани фуражи се дават навлажнени. Забъркват се с вода, суроватка или обезмаслено мляко от 30% до 50%.
Важно: не бива навлажнените смески да стават лепкави!

Друго основно правило:

навлажнените фуражи са за едно хранене

Което може да бъде изядено до 1 час. В противен случай останалият фураж бързо ферментира и загнива. Неудобството при този тип хранене е, че преди всяко зареждане хранилките трябва да се измиват. И още: влажното хранене е трудоемко и се използва, когато се отглеждат по-малко на брой патици.

Комбинирано хранене

е 3-ият варинат. То е широко разпространено. Концентрираните фуражи или част от тях за някои от храненията се смесват със зелена трева, сочни фуражи - цвекло, варени картофи, моркови, тикви, спанак и кухненски отпадъци.