Ива Тончева

1 846199 килограма сладкиши биват изяждани всяка седмица в Нидерландия. Според експертите това е твърде много и е предпоставка за най-различни здравословни проблеми. Търсят се всякакви възможности за обрат на тенденцията. Такова е и мнението на инициаторите на националната Седмица на здравословната закуска, която започва днес, 18 януари, в Нидерландия.

До 24 януари страната е изправена пред предизвикателството да замени нездравословни сладкиши и закуски със здравословни, но вкусни алтернативи. Идеята, в тези седем дни да бъде обърнато внимание на по-здравословното хранене, е по-важна от всякога и особено по време на пандемията.

Супермаркетите, производителите и Националният план за действие за плодове и зеленчуци се присъединиха към инициативата. От сайта на кампанията може да се изтегли безплатно списание с много информация и отстъпки на здравословни храни, както и интервю с Йос ван Мил от Greenco/Tommies, които са част от инициативата. „Когато бях млад“, разказва той, "просто не бе прието да ядеш домати за лека закуска“. Сега това вече започва да се превръща в мода.

Снак- зеленчуци

Наличието на безброй по-здравословни алтернативи – основно плодове и зеленчуци - направи възможни отговорното похапване и закусване. Данните са обнадеждаващи: през 2018 г. оборотът от такива храни е 86,6 милиона евро, а година по-късно - над 100 милиона евро. Очаква се да е повече и за 2020 година.

И въпреки това нидерландците ядат твърде нездравословно. Повече от 84% ядат по-малко от препоръчаното дневно количество плодове, а 94% ядат твърде малко зеленчуци всеки ден.Те все още избират сладкиши и малки закуски вместо по-здравословните им алтернативи. И макар да има доста дискусии за вредата от прекомерното консумиране на захар, консумацията на сладкарски изделия остава висока.

Здраво младо поколение

Националната Седмица на здравословните закуски има амбицията да насочи нидерландците да направят съзнателен избор към здравословни храни. Много хора са заявили участие в седмицата. Фокусът е основно върху младото поколение. Не е лесно, защото има изобилие от сладкиши в супермаркетите и магазините и е трудно за потребителите да ги подминат равнодушно. Има и друго предизвикателство – карантината, когато хората се насочват към похапвания много повече, отколкото когато са на работа извън дома.
Седмицата на здравословните закуски е седмица на конкретното действие: всеки и дори цели семейства да се насочат към плодове и зеленчуци или плодови/зеленчукови снаксове поне за седем дни.