Ива Тончева
Шоколад, часовници, сирене: това са традиционните клишета, с които свързваме Швейцария. Сега към списъка може да се добавят и крафт бирите, при това висококачествени и иновативни.
И тъй като Швейцария не е член на Европейския съюз, швейцарските микропивовари следват свои собствени национални насоки. ЕС изисква например „алергените да бъдат посочени и подчертани върху етикетите“. Всичко, което „съдържа глутен (напр. ечемик, пшеница, ръж и др.) и различни алергени трябва да бъдe написано с дебели букви в списъка на съставките.
„ЕС иска система за информиране за всички съставки: сол, мазнини, протеини, въглехидрати, включително техния произход и калоричност. Ние взимаме под внимание протеините и въглехидратите само когато са над дневната доза, маркирана в червено за нормална“, обяснява Матияс Ойшгер. Той е главен пивовар и член на пето поколение семейството, което притежава пивоварната Brauerei Adler, основана през 1828 г. в Шванден, кантон Гларус. Ойшгер е разработил дузина много успешни бири, допълващи продукцията на семейната пивоварна.
Занаятчийска бира с аромати, варена в микропивоварни
Днес в Швейцария може да се намери занаятчийска бира с кестен, алпийски билки, анасон, хвойна и вербена. Страната е мозайка от двадесет и шест независими кантона и регионалната власт е по-силна от федералната обвързаност: факт, който се отразява на хранителните продукти и на бирата.
Absent, швейцарската IPA-бира например се прави с респект към абсента - напитка, произхождаща от Нюшател. Днес тази бира, правена в „Bier-Factory“ в Рапърсвил до Цюрих, има вкус, напомнящ на абсент.
„Имахме специална бира със свежи фурми и зърно, наречено емер“, разказва Анита Треми Нидекер, главен пивовар, отговарящ за новите бири на пивоварна в Базел. „Имаме и сезонна варка с розмарин, която е съблазнително вкусна.“
Дейвид Шуртенбергер, който е заменил кариера в банковото дело с позицията на изпълнителен директор на малка пивоварна в Люцерн, говори гордо за пролетната й бира: MARZEN, налична само от април до август: с цитрусов аромат благодарение на използването на сапфирен хмел.
Нация от любители на крафт бира
Не само необвързаността на Швейцария с ЕС е довела до бум на нови пивоварни: от 81 през 2000 г. до 1132 днес. Заможните потребители, страхотната транспортна и разпределителна инфраструктура и чистата, вкусна вода са факторите, които обясняват тази тенденция.
Според Кристоф Лийнерт, научен сътрудник във Федерацията на швейцарските пивоварни, Швейцария има най-много пивоварни на глава от населението в света: „Една пивоварна на 7500 души!“, обяснява той. И макар че не всички от 1132 пивоварни са микро, ясно е, че тази нация обича своята бира.
Швейцарски занаятчийски бири, които си струва да опитате
Newly Swissed препоръчва да опитате тези четири швейцарски бири, които могат да бъдат поръчани онлайн.
1. Appenzeller Bschorle
Освежаваща светла бира на известната пивоварна Appenzell Brauerei Locher. Според авторите й бирата „съчетава висококачествен малц със сока от 28 вида круши и ябълки от региона Оберег, за да се получи искрящо-сладка напитка“.
2. BFM Saison Surette (кисела бира)
Правена в Brasserie BFM, тази бира не е толкова иновативна, колкото са другите й бири с инфузирани различни вкусове. Биреният сайт на Швейцария класира тази пивоварна в Юра като номер едно. Бирата има дълбочина, фънки вкус и дълъг завършек.
3. Schutzengarten Schwarzer Bar
Тежка, тъмна бира от най-старата пивоварна в Швейцария, към която има и Музей на бирата в кантона Санкт Гален. Ако търсите бира с малц, тази бира „Черна мечка“ е вашата бира.
4. Storm&Anchor Silly Nelson
Тази IPA-бира се прави в пивоварната Storm & Anchor в кантон Цюрих. Вдъхновена е от времето, прекарано от един от пивоварите в Австралия. Това обяснява тропическите вкусове, които се усещат и благодарение на „цял тон хмел Nelson Sauvin“.
Искате ли да опитате швейцарско бирено фондю?
Рецептата е на прочутия сиренар Ролф Бийлер, който доставя сирена на ресторанти от най-висок клас по света.
Съставки (за 2):
240 г отлежал Грюер;
240 г Vacherin Fribourgois;
1 чаша швейцарска бира;
2 чаени лъжички царевично нишесте;
1 супена лъжица лимонов сок
Приготвяне:
Настържете сиренето. Смесете всички съставки в съставки в купа. Сложете сместа в тенджера за фондю и я загрейте на средна температура. Непрекъснато разбърквайте с дървена лъжица. Гответе точно до кипване, а после поставете съда върху затопляща скара за сервиране. Какво повече освен Наздраве!
Коментари