Подходящи условия за резитби ще има в края на седмицата

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Наднормените валежи през първата половина на януари, в по-голямата част от страната над 80-100 л/кв. м (Видин-109 л/кв.м, Враца - 125, Драгоман - 128, Благоевград - 128, Сандански - 136, Хасково - 101, Кърджали - 129, Шумен - 113, Варна - 122, Елхово - 140, Карнобат - 120, Бургас - 153), наводниха площи с есенни посеви. По-засегнати бяха западните и южните райони на страната.

Настъпилото застудяване в средата на месеца възстанови покоя при зимните житни и рапицата и в южните райони. То попречи на преждевременното, нежелателно развитие при част от раноцъфтящите овощни видове в полските райони, провокирано от необичайно високите температури в началото на зимата.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. В началото те ще се определят от ниски температури. Прогнозираните минимални стойности, до минус 10°С, не са критични за зимуващите във фазите трети лист и братене при зимни житни култури и за посевите с рапица, които успяха да формират розетка през есенната си вегетация. Тези стойности, при отсъствие на снежна покривка и по-продължително задържане, ще са опасни за късно засетите посеви с пшеница и ечемик, които прекратиха вегетацията си във фаза 1-2 лист.

В началото на периода, в районите с ниски отрицателни температури, при преовлажнените есенни посеви има опасност от замръзване на повърхностния почвен слой, което е предпоставка за изтегляне и механични повреди, особено при недобре вкоренените, късно засети зимни житни култури.

Омекване на времето се очаква през втората половина от седмицата, но стойностите на средноденонощните температури ще бъдат в граници, които ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури.
Подходящи условия за резитби в лозовите и овощните масиви ще има в края на седмицата.

Следващият период е подходящ за сеитбата на семена в култивационните съоръжения за отглеждане на зеленчуков разсад за ранно полско производство. Сеитбените срокове трябва да бъдат съобразени с продължителността на разсадния период и климатичните особености на района. Разсадът трябва да достигне подходящата фаза за изнасяне на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани.