Олимпийските игри се считат за кулминационното събитие за почти всеки един спорт. Провеждани веднъж на четири години, те целят да засвидетелстват колко близо до перфектното може да се доближи човешката природа. Затова, когато чуете за спортовете, които сме подбрали в тази статия, ще се чудите, какво по дяволите са си мислели организаторите, когато са взимали тези решения.

7. Гмуркане за дистанция

Въпреки необичайните си правила тази дисциплина е натрупала много привърженици през 19-и и началото на 20-и век. Указанията са ясни - гмуркаш се във водата и се носиш неподвижен напред през следващите 60 секунди. След като изтече времето, съдиите мерят изминатото разстояние и така се определя победителят.

През 1904 година гмуркането за дистанция е обявено за олимпийска дисциплина. Последвала вълна от критицизъм, която твърдяла, че в този спорт няма нищо атлетично. Така по-късно бива премахнат. Вероятно е било интригуващо да залагаш на подобен тип спорт. Ако вие имате интерес в тази сфера, ви каним да посетите страницата ни с промо кодове, и топ оферти, които да ви помогнат да увеличите печалбите си - само кликнете тук.

6. Плуване с препятствия

Тук предполагаме, че организаторите са сметнали за нужно да има и дисциплина плуване с препятствия, щом има бягане с препятствия. Въпреки че е интересен за наблюдаване, този спорт е изключително изморителен. Съзтезателите е трябвало да плуват до стълб, по който да се покатерят и да се спуснат обратно, да плуват до две лодки, на които да се качат, а след това да преплуват под други две лодки и чак тогава да достигнат финала. Единственото официално олимпийско съзтезание от този тип се е провело на Олмпийските игри в Париж през 1900 г.

5. Катерене по въже

В периода от 1896 до 1932, този спорт е бил олимпийска гимнастична дисциплина. Изискващ изключителна сила, спортът сам по себе си не е сложен - важното е да се изкачиш пръв до края на въжето. Има уловка обаче - позволено е единствено да се катериш, ползвайки ръцете си, което допълнително усложнява нещата.

4. Роке

Този спорт се появява на бял свят някога през 80-те години на 19-и век. Всъщност това е американизирана версия на френския спорт Крокет. Роке набързо набира популярност в САЩ и през първата четвърт на 20-и век бива спряган за най-великия спорт на всички времена. Това което го отличава от крокета е, че се играе на твърда и гладка настилка, вместо на трева. Единственият път, в който се играе на олимпийски игри, е през 1904 г., като съзтезателите са изцяло от САЩ.

3. Жу де Пом

В превод “Игра на длани”, Жу де Пом се счита за бащата на тениса. Играел се е на малък корт с мрежа в затворено помещение, но с малката подробност че отначало играчите са удряли топката с длани. По-късно почват да се ползват ръкавици, а скоро и къси хилки. Така се стига и до изобретяването на ракетите. На олимпийските игри през 1908 и 1924 се играят демонстративни мачове Жу де Пом.

2. Дуели с пистолет

Това наименование вероятно ви напомня за уестърн, в който двама каубои се изправят един срещу друг - и с право, защото дуелът с пистолет се доближава до това. С малкото изключение, че само един човек участва в съревнованието. Другата страна винаги е бил манекен, който служи като мишена. Да, нали, разочароващо до известна степен, но няма как тази дисциплина да просъществува иначе.

Стрелбата се извършва от разстояние 20-30 метра, като изстрел в гърлото на манекена е носил най-високия брой точки. Спортът се появява на Олимпийските игри през 1906 и 1912 г.

1. Стрелба по живи гълъби

Колкото и немислимо да звучи, Олимпийските игри са окуражавали безмилостното погубване на птици и са го наричали спорт. Тази дисциплина е била част от Олимпиадата през 1900 г., като в резултат на нея са убити над 300 гълъба. Правилата са били следните - печели този, който застреля най-много гълъби подред. Птиците са били освобождавани една по една, а стрелците са били дисквалифицирани, ако пропуснат два пъти подред.

Природозащитниците не се забавили да разкритикуват спорта. Така по-късно били създадени глинените панички, по които се стреля до ден днешен. Въпреки всичко тази дисциплина се смята за най-насилствения спорт в историята на олимпийските игри. За още природни новини можете да натиснете точно тук.