И колко често, пита Фиданка Георгиева от Своге

Важно е да знаете, че когато вече подхранвате прасето, то е склонно към преяждане и е възможно да получи разстройство. Затова веднага намалете дневната дажба.

Храненето на воля през периода на отбиване се прилага успешно

само когато имате възможност да изполвате медикаментозни средства или специални рецепти за предотвратяване на храносмилателните разстройства. Защото диарията в тази възраст е рискова за прасето.

Правила при захранването:

1) С храненето на воля се постига висок среднодневен прираст и малък разход на фураж. Фуражната смеска може да е с различна консистенция. Ако разполагате с по-големи количества млечни отпадъци

прилагайте течно хранене

Смеските в навлажнено състояние се приемат с по-голям апетит в сравнение с брашнестите.

2) Отбитите прасета се хранят двукратно. По-честото хранене няма да окаже съществено влияние върху растежа, но ще изразходвате повече труд и излишно ще пилеете фуражи.

3) За да се запази здравето и продуктивността на подрастващите прасета, независимо от начина на хранене, осигурете им винаги чиста и затоплена вода за пиене.

4) Добре е да знаете, че ранното подхранване на прасето и приучването му към твърда храна по време на бозайния период са от голямо значение. Защото сукалчето по-лесно преминава през критичния период непосредствено след отбиването.