Декорация, която спестява и място

Билките са здраве за човека и красива гледка в градината. Но дори и да нямате голям двор, винаги можете да ги имате пресни и на една ръка разстояние с тази компактна билкова каскада. За целта са необходими само няколко декоративни саксии с различна големина и диаметър, различни растения, които да съчетаете в композицията си и много фантазия. Розмарин, градински чай, магданоз, мащерка, риган, босилек и лук - всичко това е лесно достъпно в миниатюрните градини и е универсално в кухнята. Разположете я на слънчево място по възможност близо до вратата на кухнята за лесен достъп.

В три лесни стъпки 

Нужни материали:

* 5 саксии от теракот

* безпочвен субстрат

* билки

Поставете най-голямата саксия на мястото, избрано за билковата градина. Центрирайте една по-малка саксия вътре, с главата надолу (с поне 15 см пространство около обърнатата саксия).

Запълнете пръстена между двете със сместа за садене.

Повторете стъпките за следващия слой с две по-малки саксии с 10 см между тях.

Поставете последната саксийка, изправена върху основата на предпоследната саксия. Напълнете със субстата. Засадете билките в трите слоя.

Съвет: Ако искате да отглеждате мента, засадете я самостоятелно в горната саксия, тъй като тя може да надвие другите билки.

Саксии от гевгир 

Още една красива идея за вашия дом

Тези висящи саксии са направени от стари гевгири. Те имат куп ситни дупки, които поддържат проветривостта на почвата и не позволяват прекалено много вода да се натрупа на дъното. Можете да ги окачите във вътрешния или в задния двор, както и да ги напръскате с боя за повече цветно настроение.

Повече цвят за повече настроение   

Затова обаче се иска малко подготвителна работа. Тъй като гевгирът е от метал, ще трябва първо да избършете повърхността с бял оцет. Оцетът я почиства, премахва остатъците от мазнини и прави пилингът на боята по-малко вероятен. Оставете гевгира напълно да изсъхне преди грундиране. Грундът действа като мост между материала и боята и помага на боята да залепне. Не забравяйте да оставите грунда да изсъхне според указанията на кутията.

След като грундът изсъхне, можете да боядисате гевгира с цвят по ваш избор. Оставете боята напълно да изсъхне и завършете с прозрачен спрей, за да я запечатате и защитите. Оставете гевгира да изсъхне за една нощ преди да засадите в него растенията.

Използвайте филтри за кафе 

Ще ви трябват почва за саксии, цветя или няколко билки, филтри за кафе или тъкан от чувал, верижки или канапи и куки за саксии. Филтрите за кафе ще помогнат за задържане на почвата, като същевременно позволяват адекватен дренаж. По ваш избр можете да добавяте камъчета. Насипете 2-3 см пръст и посадете растенията, покрийте с още пръст, за да скриете филтрите за кафе. Не забравяйте да полеете растенията.

Можете да поставите новата си саксия на маса или да изберете да я закачите с куки за саксии и верига или канап.

СНИМКА: 07-5