Валижите ще отложат зимните резитби при овошките

Драгомир Атанасов
агрометеоролог при НИМХ

През изтеклия седемдневен период наднормените температури поддържаха процесите на вегетация при зимните житни култури. Падналите повсеместни валежи над страната, между 30 и 50 л/кв.м, а на места и над тези количества, благоприятстваха влагонатрупването в еднометровия почвен слой.

През следващия период ще настъпи промяна в агрометеорологичните условия, като се очаква понижение и нормализизране на средноденонощните температури (от запад на изток). Това ще доведе до забавяне и прекратяване на вегетацията при пшеницата и ечемика. Прогнозират се валежи от дъжд и сняг и продължаване на влагонатрупването при есенните посеви и угарите. В районите на Северозападна България се очаква образуване на снежна покривка, която ще подобри условията за зимуване на житните посеви, намиращи се в начални етапи от развитието си.

При пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази. При повечето посеви в Дунавската равнина и по Черноморието ще преобладава фаза братене, а в част – фаза трети лист. При посевите в южните райони от страната и тези, засети извън агротехническите срокове, ще се наблюдава начало на листообразуване – 1-3 лист.
Дъждовното време през периода ще възпрепятства извършването на зимните резитби при овощните култури.