Къде имат пропуски любителите

През януари, след новогодишните празнични дни, много от виното вече е изпито в приятни наздравици. Но и много стопани, по време на бутилирането, си правят равносметка къде са били слабостите на напитката и какви грешки са допуснали.

На основата на зададени въпроси от наши читатели, ние ги напомняме, за да бъдат избегнати наесен.

За по-младите и неопитни домашни майстори може да се направи заключението, че най-често допускат едни и същи досадни грешки, които уж са повтаряни и известни, но или се забравят, или някои стопани не ги смятат за фатални.

До болка е повтаряно, че

занижената хигиена
е най-честата сред тях и именно тя най-често става причина, която довежда до получаването на некачествено вино.

Не случайно често сме писали и напомняли как е редно да се полагат непрекъснати грижи за подържане на съдовете и съоръженията, за да се избегнат дори и нюансите на поява на мирис на плесен и на оцет.
За целта е важно веднага след използването му всеки съд да се измие и изплакне много хубаво, а ако е дървен да се напуши, докато още е влажен!

На второ място - стопаните вече знаят, че

серният двуокис е необходима прибавка,
защото той се свързва с влагата по дъгите при дървените съдове, в резултат на което се образува серниста киселина. А тя, заедно със свободния серен двуокис, изпълнявав своята много важна функция на дезинфектант.

За използването на захарта
сме говорили много, много често. И от опит сме стигнали до извода, че количествата й не бива да бъдат произволни, защото това също довежда до получаването на некачествена напитка. Но и сега най-често грешки се правят от любителите при определяне и коригиране на захарното съдържание на гроздовата каша и мъст. У много стопани има стремеж за повишаване на захарността над необходимата, което е грешно.