Искате да направите промени в градината или да създадете нова от нулата? И при двата случая е добре да планирате предварително. А какво по-добро време за обмисляне на проекти от зимните месеци.
Планирането на градина е една от най-сериозните задачи за озеленяване. Правилното зониране на територията и удобното разположение на елементите ще я направят наистина приятно място.
Цялата територия ще се използва рационално. Размерите на всички планирани сгради ще бъдат правилно подбрани и ще има места за отдих на открито, цветна и зеленчукова градина.
Всички сгради и елементи на обекта ще бъдат разположени в пълно съответствие със санитарните стандарти и ще осигурят максимален комфорт.

Оформление и зониране   

Важен фактор е компетентното планиране и зониране на обекта. Необходимо е да се реши какви ще бъдат сградите и техните размери. Това е много трудна задача, като се има предвид малкия размер на парцела (около 1 декар), така че е наложително да си сътрудничите със специалисти при решаването на подобни проблеми. Вземат се предвид характеристиките на всяка зона и нейното непосредствено предназначение.

Препоръчва се целият обект да се раздели на различни функционални зони, ако на него все още няма сгради. В някои случаи сградите могат да бъдат преместени, но това е допълнителен разход на време и пари. Преди започване на работа се изготвя подробен план. Необходимо е да се обмисли оформлението на къщата и като се започне от нея, да се работи върху останалите сгради и зони.

Планът на малък парцел може да включва следните зони :

- паркинг (гараж, направен близо до изхода) в мазето;

- зона за отдих с беседка и барбекю;

- детска площадка с пясъчник, през лятото можете да поставите

- надуваем басейн;

- сгради за съхранение на инвентар или отглеждане на домашни птици;

- баня и душ отвън;

- зеленчукови лехи, овощна градина и т.н.

Зоните могат да се комбинират по различни начини.

При планиране и зониране на обект е необходимо да се придържате към установените норми и изисквания. Жилищната сграда трябва да се намира на разстояние 5 м от улицата и 3 м от оградата на съседите. Стопанските постройки трябва да се поставят на поне 1 м от градината. Освен това, ако на мястото има яма за компост, външна тоалетна или душ, тогава категорично не се поставя беседка близо до тях и още по-малко детска площадка.

Характеристики на парцела   

Вариантите на схеми за оформление на парцел от 6 декара се основават на характеристиките на територията. Според формата те могат да бъдат няколко вида:

* Квадрат
В този случай обикновено всички проблеми със зонирането се решават доста лесно. Къщата може да бъде разположена в средата на парцела. Стопанските постройки и подобни елементи са разположени в далечен ъгъл. На противоположната страна на къщата или пред нея можете да оборудвате зона за отдих и детска площадка.

* Правоъгълник
В този случай е по-добре да поставите къщата близо до късата страна на оградата. Като се отдалечите от нея, можете да създадете необходимите зони (игрална ,за отдих, стопански постройки, цветна и зеленчукова градина). Възможни са всякакви варианти, но детската площадка и беседката изглеждат по-привлекателни в близост до къщата.

* Буквата "G"
В повечето случаи в изпъкналия участък се прави беседка или зона за отдих. След това се поставя къща близо до детската площадка и чак тогава са стопанските постройки, зеленчуковата и цветната градини, които се редуват по дългата страна.
Във всеки случай е най-добре да изградите място за паркиране на кола или гараж по-близо до изхода от обекта. В някои случаи жилищната сграда може да бъде поставена не в средата на обекта, а по-близо до изхода и да прикрепите гараж към нея или да направите навес за автомобили.

Декориране 

Озеленяването на парцела ви позволява визуално да увеличите общата площ. За да подобрите вида на територията, можете да използвате цветни лехи,предни градини, декоративни елементи и др.
Важно е обаче да не прекалявате и всичко трябва да е в хармония помежду си. Цветни лехи могат да бъдат направени по дължината на оградата и близо до къщата.

Не се препоръчва да се използват високи храсти или дървета, тъй като те могат значително да засенчат градината. Оптимално е да използвате тревни площи и различни цветни лехи.

Декоративните елементи не само ще украсят територията, но и ще я направят специална. Дизайнерите препоръчват използването на свободен или геометричен стил. Това ви позволява да постигнете много ефектен вид на градината.

Добре е да се придържате към по-изчистен стил пред къщата, но когато декорирате зоната за отдих, дайте предпочитание на свободен стил. Парцелът ще стане по-удобен и привлекателен.

Ако планирате да бъде засадено високо дърво в малък градински парцел, тогава то трябва да е само едно. Растенията и храстите могат да се използват за украса на оградата. По-добре е да направите всички пътеки криволичещи, тъй като правите линии визуално ще намалят територията. Цветята в цветните лехи трябва да са ярки и контрастни помежду си.

Зона за отдих и детска площадка

Дори на такава малка площ можете да създадете зеленчукова и цветна градина. За храсти и дървета можете да разпределите около половината от цялата територия. Но е важно да запомните, че дърветата не трябва да са много високи, за да не засенчват мястото. Можете да оставите около 15-20% от парцела за градината.

Зоната за отдих може да се използва за тържества и срещи с гости. Там си струва да поставите беседка. Наблизо можете дори да оборудвате декоративен фонтан или малко изкуствено езерце.

Ако планирате чести приеми на гости, тогава е по-добре да поставите беседката недалеч от къщата, така че да е удобно да извадите храна, ако не е предвидено наличието на барбекю и печка. Когато мястото е много ограничено, могат да се използват преносими скари.

Детската площадка трябва да е на такова място, че да е ясно видима от всяка точка на обекта и от дома. За нея е подходящо плоско място с добро осветление през деня. Важно е обаче да запомните, че през периода на най-високата слънчева активност върху детската площадка трябва да падне сянка. За тази цел понякога се използват специални навеси.