Здравите и чисти съдове трябва да се измиват с горещ еднопроцентов разтвор на сода за бъчви. Изплакват се 2-3 пъти със студена вода. Водата се отцежда и веднага се напушват.

Съдовете, обложени с винен камък, се почистват с помощта на желязна верига, която се пуска в бъчвата и при търкаляне очиства винения камък. За лесно изваждане на веригата от бъчвата единият й край се закрепва отвън до отвора.

Съдове, в които е държано вкиснато вино, трябва да се измиват с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви, след което се изплакват първо с гореща вода, а след това 2-3 пъти със студена. Ако след измиване все още се долавя мирис на оцет, измиването се повтаря.

Слабо плесенясалите могат да се измият с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви. При положение че след изплакване съдът продължава да мирише на плесен, тогава се измива с 10-процентов разтвор на сярна киселина. При приготвянето на разтвора трябва да се запомни, че киселината се налива във водата, а не обратно, защото кипва и пръска.

Приготовлението на разтвора става като в кофа се налеят 10 л вода и в нея се добави 1 кг или 0.543 л. концентрирана сярна киселина. След измиване с разтвора съдовете се изплакват обилно със студена вода, отцеждат се и се напушват.

Силно плесенясалите дървени съдове се почистват, като в тях се налее до половината от обема вода и се внесе калиев перманганат - по 10 г за всеки 100 л обем. Допълват се с вода и се разбърква за хомогенизиране. Оставят се в покой за 3-4 дни, след което разтворът се излива и съдът се измива обилно с вода. Ако миризмата на плесен не е изчезнала, накисването се повтаря, но с по-малка доза калиев перманганат - 5 г за 100 л обем.

И външното почистване на бъчвите и каците е много важно, особено ако те се държат във влажни помещения. Обръчите да се боядисват с черен емайллак. Дъгите да се намазват с горещо ленено масло или безир. Челата на дъгите и 3-4 см от дъната покрай вътора да се боядисват с блажна боя.

Независимо от всичко това периодично съдовете да се забърсват с парче памучен плат, потопен в 2-процентов разтвор на калиев метабисулфит.

Гумените и пластмасови маркучи за претакане на вино веднага да се почистват след като са вършили работа - да се пусне да тече вода през тях. След това да се окачват на стената за отцеждане.
Ако маркучите не се измият, по вътрешността им остава вино, което може да вкисне и при следваща употреба да инфектира виното.