Наш читател се интересува защо виното сладни и дали може да се направи нещо.

Отговор:

За виното което и сега ви сладни, обяснението може да бъде общо взето едно. Явно ферментацията не е отишла като процес докрай.
А причините може да са няколко - или ниска температура по време на ферментирането, или прекалено висока концентрация на захар, или по-висока доза серен двуокис, ако сте внасяли такъв.

Естествено е, че няма да си играете да правите химически анализ, за да откриете какво точно е станало. Но какво можете да направите сега:

* Загрейте част от виното до 50 градуса, не повече.

* Върнете затоплената част в общото количество - целта е да докарате температурата на цялото количество до около 20 градуса по Целзий.

* След това много добре разбъркайте с дървена летва или точилка, така че да не се вдигне утайката от дъното.

* Очаква се да се възбуди нова ферментация за разграждане на неферментиралата захар, която всъщност придава сладкия вкус. Успех!