Пробата на сурово биволско мляко с над 10% масленост ще се смята за невалидна
Съгласно действащата Наредба № 2 (за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол), само фермите, произвеждащи сурово краве мляко, подлежат на предварителна официална оценка, изпитване и контрол от БАБХ.
По препоръки от одит на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“, както и съгласуване с европейското законодателство от февруари 2021 г. ще влязат в сила нови правила за пробовземането и контрола и на овче, козе и биволско сурово мляко.
Според Проект на Наредбата, който се обсъжда до 28 януари, ще се въведе изпитване и контрол на хигиенния показател ОБМ (общ брой микроорганизми) и наличие на инхибитори за овче, козе и биволско сурово мляко, както и прецизиране на контрола на ОБМ, ОБСК и инхибитори на суровото краве мляко за суровото краве мляко.
От особена важност е изпитването на валидни проби сурово мляко, които не са претърпели оводняване и/или друга манипулация. При установяване на по-висока стойност от референтно определените граници на точката на замръзване (0,507) и масленост под 2,6 или над 9, пробите ще се считат за невалидни и получените резултати не могат да се използват за определяне качеството на суровото мляко при пускането му на пазара.
При биволското мляко маслеността не трябва да е по-ниска от 3,6% или да надвишава 10%. Маслеността при овчето трябва да е между 3,6% и 12%, а при козето мляко - 2,6% до 9%.
В края на ноември тези промени бяха обсъдени с бранша (Асоциация на българските биволовъди, Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация за развъждане на млечни породи кози, Национална асоциация на животновъдите в Република България, Обединение български животновъди и Асоциация на млекопреработвателите в България).
На основание препоръките от одита, за първи път се въвежда условие изпитването на суровото мляко да се извършва само по инструментални методи в лаборатории, регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност. По този начин се цели отново недопускане манипулации на пробите и на получаваните резултати.
Коментари