То дава безусловна любов и подкрепа, което е особено важно в трудни времена

Безусловна любов. Предана дружба. Постоянно забавление. Повечето от любителите на кучета знаят, че животът е по-добър с домашен любимец. Но дали това знание се основава на чувство или има и нещо друго?

Последните изследвания показват, че притежаването на куче е добро за вас физически и емоционално. То ви прави по-щастливи, по-здрави и ви помага да се справите с кризите. А даже може да ви помогне да си уредите среща.

Въпреки че хората си мислят, че ние се грижим за четириногите си другари, те също се грижат за нас. Ето 9 научнообосновани ползи от притежанието на куче:

1. Намалява самотата

Кучетата могат да бъдат до вас, дори когато хората не могат. Те предлагат безусловна любов, емоционална подкрепа и постоянни прегръдки, които помагат да се избегне социалната изолация. Малко австралийско проучване разкрива, че притежанието на кучета намалява самотата.

2. Полезно е за сърцето

Притежаването на куче може да ви помогне да живеете по-дълго. Изчерпателен преглед на проучвания, публикувани между 1950 и 2019 г., установява, че при собствениците на кучета намалява рискът от смърт. Изследванията показват, че собствениците на кучета имат по-ниски нива на кръвното налягане и подобрена реакция при стрес.

Дори само животът с куче има значение - хората, които са преживели предишни коронарни заболявания, са имали дори по-високо ниво на намаляване на риска от смърт. Изследванията стигат до извода, че връзката между хората и кучетата намалява стреса, който е основна причина за сърдечно-съдови проблеми.

3. Действа срещу стреса

Вашият кучешки спътник може да предложи комфорт и да облекчи грижите ви. Множество проучвания показват, че кучетата помагат за намаляване на стреса и безпокойството.

Дори само галенето на познато куче понижава кръвното налягане, сърдечната честота, забавя дишането и отпуска мускулното напрежение. Учени от Вашингтонския университет откриха, че само 10 минути галене може да имат голямо въздействие. Участниците в проучването са имали значително намаляване на кортизола, основен хормон на стреса.

4. Помага ви да се справите с кризите

Кучетата ни помагат да се възстановим психологически от кризи. Колежът по ветеринарна медицина на университета Пърдю откри, че военните ветерани с посттравматичен стрес се справят по-добре както физиологично, така и психологически, когато имат служебно куче.

5. Насърчава ви да се движите

Тези дълги преходи по тротоари и пътеки имат смисъл. Британско проучване от 2019 г. разкрива, че собствениците на кучета са почти четири пъти по-склонни от тези, които нямат домашни любимци, да спазват ежедневните насоки за физическа активност. Собствениците на кучета прекарват близо 300 минути всяка седмица в разходка с животните си. Това е 200 минути повече пеша от хората без собствено куче.

6. Прави ви по-привлекателни

Ако искате да излезете на среща, може би е време да си вземете куче. Неговото присъствие може да ви накара да изглеждате по-симпатични и привлекателни.

Според поредица от проучвания мъжете са по-склонни да получат телефонен номер на жена, когато имат куче със себе си. В друго изследване учените помолили физически лица да оценят хора по снимки и установили, че тези с куче изглеждат по-щастливи и спокойни.
И намирането на снимки на вашия любимец не би трябвало да е проблем - проучване установи, че 65 процента от собствениците на кучета признават, че правят повече снимки на четириногия си приятел, отколкото на своите близки.

7. И по-социални

Разходката с кучешки спътник може да ви направи по-достъпни и да даде на хората идея за начало на разговор. Помислете колко пъти сте разговаряли с други хора, независимо дали са ваши съседи или нови приятели в парка.

Изследователите са установили, че около 40% от собствениците на кучета по-лесно създават приятелства. Четириногите са идеалният начин да опознаете непознати и да създадете нови приятелства.

А изследване на университета Тъфтс е стигнало до заключението, че хората, които имат силна привързаност към домашен любимец, се чувстват по-свързани във взаимоотношенията си д други хора и с общностите си.

8. И по-щастливи

Самото гледане на куче може да ви повдигне настроението: проучване от 2009 г. в Япония установи, че ако гледате любимецът ви в очите, това повишава нивото на окситоцин, известен също като „хормона на любовта“.

Според изследване от 2017 г. хората със СПИН са по-малко склонни да страдат от депресия, ако притежават домашен любимец.

9. Действа положително болни възрастни хора

Проучвания, изследващи въздействието на кучетата върху възрастните хора, стигнаха до положителни резултати. Едно от тях установи, че терапията с домашни любимци подобрява когнитивната функция на хората с психични заболявания при дългосрочни грижи. Друго показа значително намаляване на възбуденото поведение при възрастни хора с деменция и подобрени социални взаимодействия.