Фермери от България са споделяли, че са доволни от системата на съхранение поради ниската й стойност, високо качество, значителни обеми и лесна приложимост, казва Уве Готи, мениджър търговия на AGRAR-bag

Не са редки случаите, особено в последно време, в които на българските зърнопроизводители не достигат финансови ресурси за инвестиции в големи стационарни силози. Изходът от това положение е мобилната технология за съхранение на зърното в чували на германския производител на специализирана агротехника AGRAR-bag, за която писахме в миналия брой на вестника. На практика при нея няма разходи за поддръжка. Тя се обслужва от един човек и при пълнене със зърно, и при изпразване. Този различен начин за качествено запазване на земеделска продукция, на торове, пелети и др. в гигантски чували от

специална импрегнирана материя

е вече добре познат в Европа, Австралия и другаде и по света, особено в Щатите.

В България технологията също вече не е нова и има своите потребители, които работят от няколко години успешно с нея. Със съдействието на инж. агр. Стефан Стоянов, един от пионерите у нас в нейното приложение, се свързахме с г-н Марко Вайх, един от техническите мениджъри на AGRAR-bag. Известно е, че компанията е европейски лидер в производството на мобилни силози за директна употреба на полето или в стопанския двор. Немският специалист ни разказа за нейните предимства, като навлезе в детайли за възможностите й. По същество, каза той, това е сложен комплекс от машини, представляващ съчетание от няколко основни компонента. Системата е подчертано икономична, високо производителна, мобилна.

Фермерите в Европа

на практика са се убедили

че това е сигурен начин за временно съхранение на пшеница, царевица, слънчоглед, рапица, ечемик и др. Тя е също толкова ефикасна и при насипни продукти като торове, сол и т.н., изтъкна той. Голямото й предимство е в това, че собственикът на такъв силоз може в много кратък срок да реагира на бързите промени в пазарните нагласи и ценови игри и да направи добра реализация в точния момент.

Комплексът се състои от огромни херметични чували-тунели, обясни немският спец. Дължината им може да бъде от 60 до 150 м в зависимост от нуждите на фермера. В най-дългия от тях, 150-метровия, могат да се поберат от 550 до 600 т. Вторият важен компонет е пълнещата машина AGRAR - bagger Grainprofi със затваряща запечатваща лента, към която се предлага и ново решение за директно разтоварване от камиони и ремаркета – съоръжението Easy load 200.

Устройството Grainprofi е предназначено за променливи тунелни системи. Има работна ширина от 2.40 до 3.5 м, обем на бункера 7 куб. метра, производителност 250-400 т/час. В машината за пълнене на чували е монтирана специална спирачка за

максимално дозиране и разтегляне

на чувала, което става заедно с процеса на пълнене. Т.е. няма съществени пречки за нейната точна работа и за опазване на зърното при всякакви условия. Машините могат да обслужват чувалите директно на полето, след жътва или на работната площадка, в стопанския двор или на специално приготвени за целта площи в полеви станове в близост до обработваемите земи на фермера.

Пълненето на чувалите, макар и специфична дейност, става лесно или с приложение на технология Grainprofi за прехвърляне на зърното, или чрез използване на мобилното разтоварище Easy-Load директно през зърнения шнек и то

с гаранция за чистотата на зърното

което остава незамърсено от смазочни материали. Наличието на 40-сантиметров пресов винт позволява да се постигне предвидената производителност до 400 т/час. Изработен е от стомана Hardox с дебелина 8 мм. Издръжлив е на натоварвания, не се износва лесно, за което спомага и специалният лагер в края на винта. Поддръжка не се изисква, освен наблюдение. Дозировката и скоростта на внасяне на зърното се извършва и контролира посредством автоматичен плъзгач и ръчна спирачка, добави още един щрих в своя компетентен анализ Марко Вайх.

Пълнещата машината Grainprofi има и други предимства, които отговарят на повишаващите се изисквания на пазара за такава специализирана техника, се разбра от допълнителните уточения на г-н Вайх. Те са:

- високо качество и постоянен контрол върху всички елементи от комплекса

- проектирани за големи натоварвания рама, ос и теглич

- стълба и прозорче за наблюдение и проверка на нивото на пълнене на бункера

- поддържаща рамка

- издръжлива боя, благодарение на праховото покритие

- изключително широки гуми за максимална контактна повърхност по време на работа или транспорт

- лесно транспортиране с прикачена тунелна система

- мощно осветление за безопасен транспорт.

Както стана ясно, пълните чували пазят зорко качеството на зърното в тях. А когато пазарът се раздвижи и цените тръгнат нагоре в нужния момент се пристъпва към изпразване и транспортиране на продукцията.
Когато тя трябва да се извади в действие влиза изпразващата машина AGRAR-bag ex-bag, с която прецизно се взима само определеното количество, а останалото се съхранява безпроблемно до идването на следващия купувач. Изпразването с AGRAR-bag ex- bag има капацитет 120 т/час, като се обработват чували с размери 2,4 /2,7 /3,0 метра при максимална височина на товарене 4,40 м. Зърното се товари механизирано на ремарке или камиони за експедиция към пазара или в други направления за преработка. Ако изпразването е пълно вътре в чувала не остава отпадък. Устройството се почиства и импрегнираният плат

след разрязване се използва успешно

за изолации от влага при ремонти или строителство, за съхранение на кюспе за риба и др. При процедурите в процеса на работа няма пилеене на зърно или друга продукция. Използва се трактор с мощност над 80 коня.

Вече споменахме, че това нетрадиционно съхранение има потребители и у нас. Както разбрахме от г-н Уве Готе, мениджър в търговската мрежа на AGRAR-bag, интересът към мобилните силози с всяка изминала година нараства. „Годишно фирмата ни произвежда над 500 броя пълни комплекти от технологията, каза той. Само в България са внесени около 30, а за Балканите са повече. Засега с усилията и помощта на плевенската фирма Плевен Агро Консулт се задоволяват нуждите на наши традиционни клиенти – зърнопроизводители от Северна България. Според последна информация от страната тази година

се наблюдава засилване на търсенето

не само от зърнопроизводители от Южна България, но и от животновъди и търговци на зърно. Искам да подчертая, че технологията вече е утвърдена и в Европа, и в Австралия (там също изнасяме наши машини). Все повече и търговци предпочитат да съхраняват стоката си по този начин. Интерес има и от преработватели на земеделски продукти. Ние поддържаме чрез нашите дилъри постоянни контакти с клиентите. При нас във фирмата, например, няма получени досега рекламации от български зърнопроизводители или фермери от други направления. Обратното, изразявали са своето одобрение. Споделяли са, че са доволни от системата на съхранение, поради нейната ниска стойност, високо качество, значителни обеми и лесна приложимост. Все пак повече информация относно машините и чувалите за съхранение на зърно може да се намери при нашите представители и вносители на машините, хората от фирма Плевен Агро Консулт, изтъкна хер Уве Готе.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Пълненето на тунелите може да става направо от комбайните на полето. Изпразването и експедирането на продукцията става също оттам, или от специални за целта терени. Машините от комплекса не се влияят от това дали работят върху мека повърхност /почва или трева/, върху стърнища, или от бетонирани за целта места в стопанския двор.
За това как се контролира двуединството „чувал - зърно“, г-н Вайх обясни, че контролът е минимален и се свежда до периодични огледи на състоянието на тунелите. Ако е използвана и залепваща лента се получава ефективно вакумиране на тунела и недопускане на кислород в чувалите. Това от своя страна изключва и развитието на процеси по гниене на зърното. В това отношение също е необходимо редовно наблюдение.