Какви са предложенията на Кортева Агрисайънс при царевица и слънчоглед

Плевелите са едни от основните фактори, лимитиращи добива. С най-голямо значение са в първоначалните фази от развитието на културните растения, т. е. при пониците и младите посеви. За да се развиват оптимално, културите се нуждаят не само от грижи, но и от добри фактори на средата, като влага, топлина и храна. Плевелите обаче поникват без никакви усилия и бързо завземат големи участъци от полетата. А вредата им е, че са сериозен конкурент на растенията именно за влагата и храната от почвата, а също и за светлината.

Колкото в по-ранен етап се изведе борбата с плевелите, толкова тя е по-лесна, но и по-ефикасна. А наборът от хербициди при различните култури е огромен. Важно е да се избере правилният в зависимост от плевелният състав, както и според условията в момента на приложение.
Какви са предложенията на Кортева Агрисайънс при пролетници – царевица и слънчоглед?

За контрол на плевелите в царевицата на пазара се предлага широк набор от почвени хербициди. При положение, че има достатъчно влага в почвата, поне 70-80% от пределната полска влагоемност, специалистите препоръчват да се използват именно почвени хербициди. Може да се приложат противожитни, които имат допълнително действие срещу широколистни плевели, както и комплексни, които контролират едновременно едногодишни житни и широколистни плевели. Т. е. решението какъв хербицид да се използва е според

конкретното заплевеляване на всяко отделно поле

Имаме голяма листа от хербициди, които могат да се прилагат при царевица, разяснява Иван Дражев, маркетинг мениджър на фирмата за Балканите. Всичко зависи от влагата. Ако тя е под прага на почвената влагоемност, то трябва да се използват вегетационни хербициди. За царевицата имаме различни решения – само за житни плевели, само за широколистни, а също и комбинирани за житни и широколистни и т. н.
Едно от предложенията на Кортева Агрисайънс за справяне с широколистните плевели е Мустанг, който се прилага от 3-и до 5-и лист на културата. Той е системен хербицид, който контролира упорити плевели, в това число лепка, лобода (в ранни фази), кореновоиздънкови плевели – паламида, самосевки от клиърфийлд и експрес толерантни хибриди слънчоглед и технологична рапица. Има гъвкава доза на приложение, преценява се според фазата на плевелите.

Друг продукт е Старане Голд, който контролира и поветица, плевел, който е сериозен проблем през последните години, а също така и прераснали плевели. Прилага се от 2-ри до 6-и лист на културата. Хербицидът е двойно системен с различен механизъм на действие на активните вещества. Контролира много трудни плевели като коприва, лепка, ефемерни видове, а също и такива с восъчен слой и др.

Добро решение е и Кабадакс Екстра. Той е вегетационен хербицид с допълнително почвено действие. Има много бърз видим ефект – листата побеляват и стават хлоротични. С отлично действие е срещу трудни за контролиране широколистни плевели, включително и кореновоиздънкови – паламида.

Съвсем скоро

ще въведем в практиката и хербицида Дерби Супер Едно

който е много популярен в пшеница, очакваме регистрацията му в царевица, разяснява Иван Дражев. При тестването му наблюдавахме отличен контрол на широколистни плевели. Приложението му ще е във фаза 2-ри до 6-и лист.

За житни и някои широколистни плевели от Кортева Агрисайънс предлагат Виктус в ОД формулация, която е маслена дисперсия. Хербицидът има гъвкава фаза на приложение според фазата на плевелите, внася се от 1-ви до 8-и лист на културата. Контролира опасни плевели като балур от коренища, кощрява, кръвно, диво и кокоше просо и много др. За разширяване контрола на плевелите Виктус ОД може да се комбинира с противошироколистни хербициди - Старане Голд, Мустанг, Кабадакс Екстра.

Срещу житни и широколистни плевели предложенията са Принципал Плюс и Ариго ВГ.

Принципал Плюс се прилага от 2-ри до 6-и лист на културата. Контролира всички икономически важни плевели, включително и трудно контролируеми – балур от коренища, паламида и др. Подходящ е за технология без приложение на почвен хербицид.

Ариго ВГ се прилага от 2-ри до 8-и лист на културата. Хербицидът има двойно действие срещу житните и тройно действие срещу широколистните плевели. Има действие срещу поникналите в момента плевели, както и почвено последействие, което предотвратява вторично заплевеляване до 2-3 седмици.

За да се постигне максимална ефективност

специалистите от Кортева Агрисайънс препоръчват земеделските производители да избират хербицида според плевелното заплевеляване и фазата на развитие на царевицата.

При слънчогледа решенията, които Кортева Агрисайънс предлага за борба с плевелите са основно вегетационни хербициди.

Ние работим с продукти, които са на други компании, но тъй като сме много силни в селекцията на слънчоглед, сме придобили правата да ги предлагаме, разяснява Иван Дражев. Единият хербицид е Експрес 50 СГ (FMC), който е единственият регистриран по законодателството в България при Express Sun технологията, а вторият е балурицид с търговската марка Шадоу (UPL). Така че ние както в Express Sun, така и в Clearfild Plus, а също и конвенционалната технология предлагаме и двата препарата. Искам да обърна внимание, че всички хербициди, които се прилагат конвенционалната технология са приложими и за технологичните слънчогледи, но хербицидите за технологичния слънчоглед не могат да се прилагат при конвенционалните хербициди. Експрес 50 СГ е само

за хибриди от Express Sun технологията

но не стават за Clearfild, докато Шадоу е подходящ както за конвенционалните, така и за другите две технологии.
Съвсем скоро Кортева Агрисайънс ще предложи нов хербицид при слънчоглед, който е на база ново активно вещество – ARYLEX.

Продуктът е за контрол на широколистни плевели, както и срещу див синап, тъй като това е плевел, за който в конвенционалната технология няма ефективен за него хербицид. В Express Sun и в Clearfild Plus – има. Друго предимство на продукта е търсената ефективност срещу бяла куча лобода. През последните години ефектът от имазамокс и трибенуронсъдържащите хербициди бе доста слаб, а целта на новия е да ги контролира перфектно.

Работим е по трето атрактивно предложение, което е насочено срещу див коноп, допълва Иван Дражев. Това е специално решение при Clearfild и Clearfild Plus хибридите, тъй като продуктите, които съдържат имазамокс, контролират дивия коноп само във фаза котиледони. Чрез новия хербицид, който ще предложим, ще контролираме този упорит плевел, който е сериозен проблем в Североизточна България – районите на Добрич, Варна, Силистра, Шумен. Той ще е отлично решение за конкретни проблеми, за които в момента в практиката няма ефикасни препарати за растителна защита.