При зимните житни култури бе преодолян дефицитът на влага в горните почвени слоеве

Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ

Наднормените температури през второто десетдневие на декември в по-голямата част от източните и южните райони удължиха вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. Падналите повсеместни валежи през първата половина от месеца, от порядъка на 50-60 л/кв.м, а на отделни места в Североизточна и Южна България до над 100 л/кв.м (Силистра – 105 л/кв.м, Хасково - 109 л/кв.м, Кърджали - 146 л/кв.м, Стара Загора – 106 л/кв.м), рязко увеличиха влагозапасите в 50 см почвен слой. В края на есента, при зимните житни култури бе преодолян дефицитът на влага в горните почвени слоеве.

В началото на третото десетдневие на месеца се очаква краткотрайно понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Средноденонощните температури в по-голямата част от страната, с изключение на места в южните райони, ще бъдат под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и рапицата.

Пшеницата и ечемика ще встъпят в зимата в различни фенологични фази. Засетите в агротехнически срок посеви ще зимуват във фаза братене (Бъзовец, Новачене, Павликени, Търговище, Сандански, Пазарджик, Карнобат, Долни Чифлик) . Фаза 3 лист преобладава при посевите, засети през първата половина на ноември, а фаза поникване и начално листообразуване – при късно засетите в края на ноември зимни житни култури. В много добро състояние са братилите посеви с пшеница в Дунавската равнина и в крайните североизточни райони на страната.

В началото на седмицата валежи не се очакват и условията ще позволяват приключване на есенните растителнозащитни дейности. В южните райони периодът е подходящ за предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак, магданоз и др.). Продукцията от засетите в края на есента моркови се реколтира близо месец по-рано в сравнение с тази от пролетната сеитба.