Идеална е за компания в празничните дни

Наши читателки, които отдавна са приготвили доста неща за празничните трапези - салати и туршии, мезета в избата и килера и какво ли не още, ни писаха, че желаят да изненадат съседки и приятелки с по-екзотични алкохолни питиета, които да са тяхно производство.

В един от вариантите, които предлагаме, е за лимонова ракия.

Рецептата е следната:

Отмерват се 200 грама сухи лимонови кори, хубаво е да се набавят и 40 грама сухи корени от теменужка. Поставят се в емайлиран съд, който да има вместимост поне 15 литра и плътно затварящ се капак. Заливат се с 12 литра обикновена ракия.

Настойването трябва да продължи една седмица, през която трябва да се разбърква всеки ден.

Добавят се след това 5 литра вода, след което бавно се дестилира на умерен огън. Това продължава, докато алкохолният градус на събираната ракия стане 40 об%.

Получената ракия се налива в стъклен съд, за да отпочине.
След около 7-8 дни е готова за наливане в стъклени бутилки и съответно за консумация. Става много приятна на аромат.

Друг вариант на еликсир с пресни лимони

Приготвят се 25 средно големи пресни лимона, които трябва да се обелят внимателно, така че по кората да не остане от финото бяло месо.

Корите се нарязват на дребни парченца, които се прехвърлят в стъклен съд, например дамаджана, с обем поне 10 литра. Заливат се с 8 литра прясна ракия, която да има алкохолно съдържание около 45 об%.

Дамаджаната се запушва плътно и се оставя в помещение с температура около 20 градуса за настойване. Това трябва да продължи около един месец.

За да улесните процеса, периодично през ден-два добре разклащайте дамаджаната, за да могат коричките много добре да се размесят с ракията.

В края на периода в ракията може да се добави до половин килограм захар. Разбърква се и се задържа още 2-3 дни – през това време трябва всеки ден да се разклаща. След това течността се отделя и се прецежда през марля от два пласта.

Вече бистрата ракия се налива в стъклени бутилки.