Налива се само бистро и без остатъчна захар

Може ли след тихата ферментация виното да се бутилира. Може ли да се използват пластмасови бутилки, пита читателят ни от София Петко Петков.

Отговор:
Теорията за развитие на виното гласи, че бутилирането трябва да става след съзряването, което протича при отлежаване в дървена бъчва. В зависимост от типа на виното и химическия му състав, продължителността за белите вина е до 1 година, а за червените - до 2 години.

Това изискване е задължително за промишлените вина, които са предназначени за пазара. За домашните вина не би могло да е валидно, защото те се консумират млади и в много редки случаи се залагат за стареене.

Независимо от това, принципно трябва да се знае, че в бутилки се наливат само бистри вина и без остатъчна (неферментирала) захар.

Когато се бутилира младо вино с остатъчна захар, в него се възбужда ферментация, която в повечето случаи създава проблеми след това с качеството му.

Стопаните трябва да знаят, че:

* От ферментацията на 4 г на литър захар в бутилката се образува въглероден двуокис, който създава налягане от 1 атмосфера.

* При положение, че виното съдържа 20 и повече грама захар на литър, то при ферментацията в бутилката ще се създаде налягане от 5-6 и повече атмосфери, на което обикновените стъклени бутилки няма да издържат! Чупят се и виното изтича. Предполага се, че при такова налягане пластмасовите бутилки ще се деформират - възможно е и да се спукат.

На конкретния въпрос на читателя Петко Петков трябва още да кажем, че може да се бутилира, при положение, че виното е бистро и без остатъчна захар.

* За целта може да се ползват пластмасови бутилки с винтови капачки.

При наливане на виното да не се оставя въздушна камера!

* При завинтване на капачката, виното да опира до нея!

* Бутилките може да се съхраняват изправени, без опасност от цветясване!

* Понеже няма пълни данни за безвредността на пластмасата, съхранението не бива да продължава повече от 7-8 месеца!

Важни съвети

* По принцип майсторите знаят, че се бутилира в ясен и безветрен ден – в бутилки от тъмно стъкло, идеално измити.

* Наливането може да стане през канелата с помощта на маркуче, което да се привърже към пръчка и да се спусне в съда – но така, че долният му край да бъде на десетина сантиметра от дъното.

* Когато има възможност, е добре бистрото вино да се източи в съд и да бъде оставено да престои 2-3 дни, а след това да се налива в бутилките. Така ще сте сигурни, че не е преминала никаква утайка в стъклените съдове.

* Запушва се само с чисти коркови тапи – тях предварително ги накиснете в гореща вода, а след това е желателно да ги изплакнете с разредена серниста киселина.

* Бутилките от стъкло с вино обичат да са хоризонтално разположени, защото когато са изправени тапите изсъхват и през порите им се изпарява алкохол и навлиза въздух, който става причина за разваляне на напитката.