И за плододаващи, и за млади дръвчета
Варосването на овощните дръвчета е задължителна практика в овощната градина. Благодарение на него се запазва кората на овошките, която през студените месеци е подложена на неблагоприятни климатични условия.
През есента, зимата и пролетта има както много студени дни, така и силно слънчево греене. В резултат на това кората може да замръзне, да има слънчеви изгаряния, да се напука, да се нападне от корояди, да загрубее, да се обели.
Ако е увредена кората, по-късно започва да се поврежда и дървесината, което пък води до силно отслабване на дървото и съответните проблеми, произтичащи от това.
Преди да се пристъпи към варосване е препоръчително стъблото на дървото да се почисти, като се премахне старата и напукана кора.
Обикновено се варосват стъблото и малко от по-дебелите скелетни клони. Необходимо е да се варосват както младите фиданки, така и възрастните дървета.
За младите фиднки обаче е по-добре разтворът да се поразреди, за да се повреди кората.
Приготвяне на варов разтвор
За варосване на дръвчетата се използва 20%-ов разтвор на варово мляко.
Необходимите съставки са: 2 кг гасена вар, 250-300 г меден сулфат (син камък), 1 кг глина.
Може да поставите малко говежди тор, както и подходящ фунгицид.
Всички компоненти се смесват до получаването на гладка маса. При нанасянето върху кората разтворът трябва да е толкова гъст, че да не се стича.
Варосване се прави и в топлите месеци, за да се предпазят дръвчетата от високите температури
Коментари