Ягодоплодният вид е един от най-непретенциозните

Аронията е овощен вид, който може да се отглежда почти навсякъде у нас. Растението е храст, който достига височина 2.5–3 метра. Има лъскави листа, които през есента се обагрят в оранжево-червен цвят. През първите години младите храсти са по-компактни, а след това стават доста големи. Цъфтежът започва около средата на май и продължава една-две седмици. Плодовете са дребни, синьо-черни зрънца, събрани в китка. Те са тръпчиви и леко кисели.

Изисквания

Аронията вирее добре на всякакви почви, с изключение на мочурливи и каменисти. Най- подходящи за нея са песъчливо–глинестите и горските.

Растението е светлолюбиво и трудолюбиво. Въпреки това издържа на много ниски температури, до минус 30 градуса.

Добре се развива в предпланинските области с надморска височина 1000-1200 м и с редовни валежи. Тъй като цъфти късно, не се поврежда от пролетни застудявания, които често са проблем за някои от овощните дървета.

Грижи

За да се получават качествени плодове, растенията се нуждаят от грижи. Те са както при останалите овощни видове - окопаване на почвата, подхранване и поливане.

* Аронията е взискателна към влагата. За нея най-критични са засушаванията по време на наедряване и зреене на плодовете, т. е. през месеците юли и август. Тогава задължително се полива минимум 2-3 пъти на месец.

* Подхранването с азот се извършва два пъти през годината - рано напролет преди разпукването на пъпките и към края на май-юни, когато нарастват интензивно издънките. Плододаващите растения се подхранват с азот рано напролет, след цъфтежа и в средата на юли, когато плодовете започват да наедряват.
През есента се извършва торене с оборски тор, фосфор и калий.

* Ежегодно се правят 3-4 окопавания, с които почвата се разрохва и се унищожават плевелите на дълбочина 10-12 см, като се внимава да не се повредят корените.

сн. 03-1
03-1-2