Повече ще вали в Източна България

С типично зимно време ще започне декември, но тази година средните температури за страната в последния месец от годината на повечето места ще са над нормата. Между 1 и 2 градуса е очакваното положително отклонение. Близки до нормата ще са температурите в някои низини, където ще има чести инверсии. Това съобщи за “24 часа” климатологът от СУ д-р Симеон Матев. Във валежно отношение очакванията са месечните количества средно за страната да бъдат около нормата. Под нея ще са преваляванията в западната половина на страната, а повече ще вали в Източна България.

Симеон Матев
Симеон Матев

В първия ден от месеца снеговалежите и в крайните североизточни райони ще спрат. Облачността ще се разкъсва. В Източна България ще бъде ветровито. Дневните температури ще бъдат от минус 2 - 0 градуса на североизток до 7 - 8 на югозапад.

В сряда утрото ще бъде студено с отрицателни температури в почти цялата страна. Минималните стойности ще бъдат от минус 10 - минус 12 градуса в местата със снежна покривка до минус 2 - 0 в най-южните части. С изключение на Дунавската равнина над страната ще бъде предимно слънчево, а дневните температури ще се покачат до 8° на места. В четвъртък след студено и мъгливо утро ще започне заоблачаване. Ще духа югоизточен вятър, бързо ще се затопля.

В петък ще бъде облачно и ветровито с валежи от дъжд, по най-високите части на планините от сняг. Максималните температури ще варират от 3° - 4° градуса на северозапад до 12° - 13° по Черноморието.

През почивните дни облачността ще бъде разкъсана, в низините с намалена видимост. В по-голямата част от страната ще бъде топло за сезона с температури до 8 - 13 градуса, само в местата с мъгли - по-ниски (от 3 до 5 градуса).

Около 7 и 8 декември

ще бъде облачно

Ще превалява дъжд, по-продължително и по-обилно над Южна и Източна България. Ще остане топло.

В края на първото и в началото на второто десетдневие времето ще бъде предимно облачно, с временно разкъсване след пладне. В ниските места видимостта ще бъде намалена. Съществени валежи не се очакват, но на места в южните части не е изключено да превали слаб дъжд.

На повече места и по-продължително ще превалява около 12 - 13 декември, като в планините ще вали сняг.

В средата на второто десетдневие ще се установи спокойно време. В низините и котловините ще се образуват трайни мъгли и дневните температури ще са относително ниски. В останалата част на страната, включително и в припланинските райони, ще е слънчево и топло с максимални температури над 10°.

В края на второто десетдневие и в началото на третото ще бъде по-динамично. Видимостта ще се подобри, но ще има условия за превалявания. Температурите ще останат сравнително високи, но в началото на третото десетдневие ще се понижат и

сняг ще превали

и в равнините

В средата на десетдневието ще бъде по-спокойно, с условия за мъгли.

Към този момент очакванията са празничните дни да минат без валежи или с несъществени такива и с температури около обичайните за периода - сутрин отрицателни, следобед от 2 до 8, в по-слънчевите места до 10 градуса. Но към този момент по-детайлна прогноза за края на декември е невъзможно да се изготви.

През ноември 2020 средните температури бяха в нормата, като топлото начало на месеца беше компенсирано от зимните температури в края му. Във валежно отношение месецът е много сух, с количества значително под установената норма, като са изпълнени едва от 1 до 30 % от нея. Само на места в Североизточна България и по северните склонове на Стара планина се доближават до 50% от месечната норма.

Сушата в страната

се задълбочава

Подобни са очакванията и за декември.

Най-ниските измервани у нас температури през декември са били между -23 и -28 градуса, а по Черноморието до -20. Най-студено е било в Ихтиман (-34°), в Ботевград и в Божурище (-32°), в Трън (-31°). В София рекордът по студ за декември е минус 27,5° градуса, в Плевен - минус 24°, а в Пловдив - минус 21,7°.

От началото на новия век най-студен декември е бил през 2001 г. - с 3 до 6 градуса под нормата. Тогава в София само през 5 дни от месеца температурата минава над нулата. Софиянци и пловдивчани посрещат Коледа с половин метър сняг, а в Русе през целия месец има снежна покривка.

Според народните вярвания, ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша, а ако вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно. Ако на Бъдни вечер времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, идната година ще има богата реколта. Много сняг през декември обещава голямо плодородие. А каквото е било времето на Въведение Богородично (21 ноември), такова ще е и през цялата зима, сочи народната метеорология. Ако е облачно, както бе тази година, зимата бива мека.